Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klädde av våldtäkten

/
  • Katarina Wennstam tog tjänstledigt från jobbet som kriminalreporter på SVT för att gräva djupare i ämnet våldtäkt. Hennes första bok blev Flickan och skulden.

Katarina Wennstam, flerfaldigt prisad journalist och författare, besökte på tisdagen Ljusdal och höll två föreläsningar på temat Flickan och skulden - om samhällets syn på våldtäkt.

Annons

Vid eftermiddagsföreläsningen på Utvecklingscentrum talade hon om vad hon kommit fram till i sina journalistiska undersökningar av olika rättsfall. På kvällen i förvaltningshusets pratade hon mera om sitt författarskap.

Föreläsningarna ingår i projektet Nollvåld som pågår i Ljusdal.

Katarina Wennstam jobbade i tio år som kriminalreporter på SVT och kom i samband med det att bevaka flera uppmärksammade våldtäktsrättegångar, gruppvåldtäkter.

Hon tog tjänstledigt och följde upp rättsfallen. Tog reda på vad som hände efteråt med brottsoffer och gärningsmän. Två reportageböcker blev resultatet, den första Flickan och skulden blev nominerad till August-priset.

Katarina fann att killarna efter sexövergrepp, rättegångar och medial uppmärksamhet kunde återgå till sitt vanliga vardagsliv.

Offren, tjejerna, däremot, fick lägga om sina liv. De måste flytta, byta skola, byta identitet, flera hade till och med försökt begå självmord.

Mer läsning

Annons