Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiska på schemat utreds

Kommunstyrelsen struntar i utbildningsnämnden när det gäller kinesiska och arabiska på elevernas schema.

Annons

Kommunstyrelsen vill utreda om de två språken kan införas i undervisningen.

I de prioriterade delarna av det ungdomspolitiska handlingsprogrammet ingår kinesiska och arabiska som B-språk i skolan. När utbildningsnämnden tidigare i år skulle lämna ett remissyttrande som facknämnd för undervisningen sa man nej till utbildningschefen Stefan Meullers positiva yttrande över ett pilotprojekt för kinesiska på skolschemat.

Det var oppositionen Nydanarna med stöd av SRD som drev igenom avslaget i utbildningsnämnden.

När frågan kom tillbaka till kommunstyrelsen var det positivare tongångar. Nu var det bara Folkpartiet och SRD som var emot.

– Nu är det inte frågan om något pilotprojekt i kinesiska som utbildningschefen förespråkade utan i det här läget bara en utredning om det går att införa kinesiska och arabiska i undervisningen, förklarade Helena Brink (C) att majoriteten av Nydanarna nu röstade för förslaget.

Även om de flesta var positiva framhöll också förespråkarna att kommunen måste utreda frågan noggrant. Bland annat sa MP-ledamöterna Ingalill Fahlström och Karin Jansson att de kritiska synpunkterna från lärarfacken måste uppmärksammas i utredningen. Samtidigt framhöll Helena Brink att Lärarnas Riksförbund trots allt vill ha upp frågan om det tas hänsyn till kritiken.

Mer läsning

Annons