Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassör länsade föreningars konton

Utredningen kring misstänkt förskingring i föreningar i Ljusdals kommun sväller. I dagsläget har polisen konstaterat oegentligheter i bokföringen i tre föreningar, alla med anknytning till kommunen. Dessutom har en stipendiefond tömts på sina tillgångar.

Annons

Det var i fjol sommar som ledningen för två föreningar i kommunen, varav en har sin verksamhet över hela Hälsingland, upptäckte att det inte stod rätt till med bokföringen. Efter kontroll visade det sig att kassören fört över medel från föreningarnas konton till ett privat konto.

En polisanmälan gjordes och när det blev känt började ytterligare en förening i kommunen, där den misstänkte förskingraren också hade förtroendeuppdrag, att kontrollera sin bokföring närmare. Även där visade det sig att oegentligheter skett och att pengar saknades i kassan, pengar som kassören fört över till eget konto.

En stipendiefond har helt tömts på sina tillgångar och det är i dag osäkert om det i år kan bli någon utdelning ur fonden.

– Vi vet idag att det rör sig om minst tre föreningar som drabbats, men det kan bli fler, säger åklagaren Christer Sammens som leder förundersökningen.

Han bekräftar att det förskingrade beloppet, så vitt man vet idag, hamnar kring 150 000 kronor, men i övrigt vill han i nuläget inte ytterligare kommentera förundersökningen mer än att det kommer att ta tid att utreda vad som skett i detalj och hur stor vinning den misstänkte kassören kan ha gjort.

Mer läsning

Annons