Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kårböleborna vill ha Pilgrimen kvar: "Värdshuset är en symbol för byn"

/

Värdshuset Pilgrimen är en symbol för Kårböle. Att riva den är att angripa byns identitet.
Det säger Stellan Fagrell, ordförande i Kårböle byalag.

Annons

Himlen är blå och snön lyser gnistrande vit. Vädret bildar en vacker dekor till den anrika fastigheten mitt i byn. Byborna har samlats här i dag för att visa sitt stöd för att byggnaden ska få vara kvar.

– Värdshuset är en symbol för byn, fortsätter Fagrell.

Läs också: Värdshuset Pilgrimen hotas att rivas – många är upprörda

En skylt berättar om byggnadens historia. En grosshandlare i byn lät bygga huset på 1870-talet. När järnvägen kom till Sveg flyttade han istället dit.

I många år var huset i byalagets ägo.

– Redan på 70-talet slog kommunen fast att Pilgrimen har ett sådant kulturhistoriskt värde att den bör bevaras för eftervärlden.

1989 renoverades fastigheten.

– Länsstyrelsen sköt till fyra och en halv miljoner och Ljusdals kommun en halv miljon. Huset skulle bli ett allaktivitetshus till bybornas bästa.

Läs också: Pilgrimen i Kårböle – kulturarv hotat av rivning!

De första åren var ekonomin god. Förutom värdshus inhyste byggnaden även ett postkontor och en distriktsmottagning. Kårböle hemslöjdsförening höll till på bottenplanet. När posten och sjukvårdsmottagningen flyttade ut och slöjdföreningen gick allt sämre, täckte inkomsterna inte längre husets driftkostnader.

– Vi försökte sälja huset i två omgångar men hittade ingen köpare. En vecka innan byalaget skulle försättas i konkurs köpte denne krögare fastigheten med två tillhörande byggnader för 200 000 kronor. Ansökan om rivningstillstånd kan tolkas som ett svek men det kan också tyda på att krögaren vill uppmärksamma kommunen på att det för honom ensam är för kostsamt att bevara ett kulturhistoriskt arv.

Mer läsning