Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos efter tromb

/
  • Simhallen i Färila var bara en av fastigheterna dit räddningstjänsten fick rycka ut och sanera efter tisdagens skyfall.
  • Visserligen är det en molnvirvel, som en av LjP:s läsare lyckats fånga, men än har den så kallade slangen, eller tuban inte bildats. Därför är det inte säkert att det var en tromb som härjade i Korskrogen på tisdagseftermiddagen, enligt SMHI.

En tromb drog igenom Färila och Korskrogen under tisdagseftermiddagen. Kraftigt regnväder tillsammans med fallna träd och trasiga strömledningar skapade elavbrott, översvämningar och skador på bilar och hus. Värst var situaitionen i Korskrogen där träden på vissa håll låg som plockepinn.

Annons

Larmen duggade tätt i Färila, Korskrogen och Ljusdal under tisdagen. Detta till följd av ett kraftigt ovädret som drog över området under eftermiddagen. En tromb och häftig nederbörd orsakade stora skador på skogsmark och personegendom.

Värst drabbat var Korskrogen där flera husägare hade fallna träd på sina tomter. I skogen låg träden som plockepinn på vissa platser. Sune Holmstrand bor i Korskrogen och fick både en bil och en husvagn förstörd.

– Jag stod på övervåningen och tittade ut när tromben drog förbi. Det var som en vägg av regn och blåst när jag såg träden ramla. Jag kunde inte ens över till sidan vägen, säger han.

Räddningstjänsten hade en fullspäckad dag. Det snabba och hastiga skyfallet som följde med tromben orsakade översvämningar på flera håll. Bland annat fylldes Färila simhalls källare med fem till tio centimeter vatten. Enligt Robert Karlberg, som jobbar på simhallen, är det inte första gången.

– Vi har haft otur. Det här är tredje gången vi har översvämning på kort tid. Då har vi tvingats byta ut golvet i simhallen men det verkar klara sig nu.

Olle Ekeström är styrkeledare på Färilas räddningstjänst. Under tiden som han och kollegorna pumpar vatten ur avloppen konstaterar han att det här är det värsta ovädret trakten varit med om.

– Jag har nog aldrig sett något värre i alla fall, säger Olle Ekeström.

Vid niotiden på kvällen kom ytterliggare ett larm ifrån simhallen i Färila. Räddningstjänsten kallades till lokalen som drabbats av ännu en översvämning.

Mer läsning

Annons