Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd polisryttare ledde kurs

/
  • En godbit duger. Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist hade morotsbitar med sig för att underlätta säkerhetsutbildningen.
  • Kudde eller fara? Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist lärde ryttarna att träna hästarna i att kuddar, plastband och annat inte är något att bry sig om.
  • Inte särskilt farligt föremål...
  • Med lösa tyglar och avspänd ridning är ett par reklamflaggor inget som hästen reagerar nämnvärt för, visar Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist.
  • En liten bom på vägen är inget hinder för hästen – om ryttaren reagerar på rätt sätt.

När det uppstår problem med hästen är det inte den som ska tränas. Det är ryttaren.
Ungefär så sa Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist, med 30 års erfarenhet som ridande polis, när hon utbildade hästfolk från Gävleborg i säkerhet i helgen.

Annons

Det var febril verksamhet på Järvsö Ryttargård på Kusmyra den gångna helgen. Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist engagerades som kursledare av Annika Munkestam Mårdberg i Färila som är aktiv i Western Riders X-län.

Det var både teori- och praktikpass under helgen.

Kia Söderlund från Färila nöjde sig med teoripassen men fick ändå många uppslag att spinna vidare på i det egna stallet.

– Ta bara det här med hästen och hur den reagerar i trafiken. Då är det ofta vi som rider som spänner oss och det märker hästen direkt. Det var en av flera exempel som man kan ta till sig.

Kroppsspråk och beteende hos ryttaren var något som Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist betonade ofta under helgen.

– Många gånger ska man bara låtsas som om inte hästen finns under rumpan. För hästen förutser inte faror som vi gör och oroar sig inte i förväg. När så något hinder, som en plastpåse, dyker upp gäller det att inte dra in tyglarna och spänna sig. Slappna i stället av och ge lösa tyglar, säger Ulla-Carin Carlsson-Lindkvist.

Mer läsning

Annons