Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalenderflickor från Järvsö

Järvsö har fått sina egna kalenderflickor. Gruppen Stödkorsetterna har nyligen gett ut sin fotokalender till förmån för en stipendiefond för kreativa kvinnliga idékläckare.

– Det är en kalender med både muffinsmagar och gäddhäng. Det är så här man ser ut i vår ålder, säger Helene Eriksson, en av initiativtagarna.

Annons

I kalendern poserar flera välkända Järvsöbor. Britt-Marie Stegs blickar ut över en äng iklädd en sjal och gummistövlar, Eiwor Kjellberg är kalenderns egen näcken då hon sitter i en björkskog och spelar fiol och Helene Eriksson solar naken på en brygga. Stödkorsetterna fick idén om en fotokalender från 1,6 miljoners-klubben som redan 2005 gjorde en kalender med lättklädda modeller. Och för Stödkorsetterna stod de tidigt klart att även deras kalender skulle vara lättklädd.
– Det här är gjort med glimten i ögat och det ska kännas bekvämt både för modellerna och för de som tittar i den, säger Helene Eriksson.
– Vi ville ha tjusiga bilder, säger Anna Jansson, initiativtagare och modell för decembermånad.
Helene och Anna berättar att de haft väldigt roligt under fotograferingarna som började i våras och sista bilden togs nu i höstas.
– Det tog ju ett tag innan man fick in känslan med glimten i ögat, säger Anna och berättar att de fick mycket hjälp av fotografen Josephine Eriksson, även hon från Järvsö.
–Hon kunde be oss ändra något litet och så blev det en helt annan bild, säger Anna.
Gruppen har haft flera idéer till fotograferingarna och alla bilder är svartvita.
– Först tänkte vi bara ha hälsingemiljöer men då blev det så mycket vybilder, alla modeller har fått kommit med egna önskemål. Som till exempel var det självklart att fota Agneta Aurosell med hennes hattsamling, säger Helene.
De har redan fått förfrågan att göra en manskalender till nästa år.
– Fonden kommer ju att leva vidare så det vore kul att fortsätta med något nästa år. Det behöver ju inte vara en kalender utan det kan vara konserter eller modevisningar också, säger Helene.
De fick positiva kommentarer redan innan kalendern blev offentlig.
– Visst har en del varit skeptiska till en nakenkalender men många tycker att det är bra att vi gör något kreativt, säger Helene och berättar att kalendern kommer att säljas på 15 olika ställen i Järvsö.
– Det finns inget stötande i den här kalendern. Vi står för det vi har gjort, det är väldigt fina bilder, säger Helene.
Gruppen fick tidigare i höstas ett bidrag från Järvsö Sparbank för att kunna göra fotokalendern och flera lokala sponsorer har ställt upp. Stipendiet kommer att delas ut i juni nästa år och redan nu går det bra att kontakta Stödkorsetterna för att lämna in nomineringar.
– Vi vänder oss till dem som är på väg att starta upp företag eller de som redan är etablerade och behöver lite hjälp på traven och vi vill gynna hela kommunen, förklarar Helene Eriksson.

Mer läsning

Annons