Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafékulturen som försvann

/
  • I Pirakvarteret låg fyra kaféer tätt intill varandra. Husen med undantag för det som idag inrymmer restaurang Gamla stan är nu borta och ersatta med modernare bostäder.
  • Det enda huset i Gamla stan som i dag minner om den gamla bondetiden i Gärde. Huset var från början mangårdsbyggnad till en större bondgård. Balkonger och pelare har tillkommit på senare tid.
  • Deltagarna i studiecirkeln fick mycket information om den gamla kafékulturen i Gamla stan. I byggnaden bakom har inrymts kafé under lång tid och med flera ägare.
  • Via en gammal karta kunde cirkeldeltagarna orientera sig från dåtid till nutid.
  • 15 personer ingår i den studiecirkel som nu synar Ljusdals historia närmare i sömmarna.
  • Anders Assis från Ljusdalsbygdens museum berättade om den gamla kafékulturen i Ljusdal.
  • Margret Klar var den första att etablera ett kafé i Ljusdal. Hon hade sin verksamhet i det så kallade Klara Mors kvarter, vilket finns kvar som en miniatyr på den plats där hennes kafé en gång stod.
  • Namnet finns fortfarande inskrivet på den plats där Pigg-Calles kafé en gång hade sin verksamhet, även om det nu är en kinarestaurang.
  • Från apotek till kafé. Det här huset har under åren inrymt Linders och Pigg-Calles kaféer.
  • Via den gamla kartan kunde deltagarna orientera sig och hitta platserna för 1800-talets bebyggelse i Ljusdal.

Under 1900-talets första hälft vimlade det av kaféer i Ljusdal. Mer än tiotalet lokaler som inrymt kaféer och några fler kaféägare har funnits på orten. 15 deltagare i en studiecirkel hos Studiefrämjandet vandrade på tisdagen runt i Gamla stan för att bekanta sig med de platser där det en gång funnits kaféer.

Annons

Den första som etablerade ett kafé i Ljusdal var Margret Klar. Hon kom från Järvsö. Redan innan järnvägen nått fram till Ljusdal i slutet av 1880-talet startade hon kaférörelse och etablerade under många år verksamhet i det som senare blev allmänt känt som Klara Mors kvarter, det vill säga den plats som i dag är parkering för Coops kunder på andra sidan Norra Järnvägsgatan.

När väl järnvägen kommit till Ljusdal fick Klara Mor snabbt efterföljare. Många av dem finns det i dag knapphändiga uppgifter kring.

De flesta av dåtidens kaféer höll sig med egna konditorer, vilket innebar att det serverades dagsfärska bakverk av egen design till kunderna.

För studiecirkeln hos Studiefrämjandet var tisdagens vandring genom Gamla stan inledningen på en etapp som förhoppningsvis ska kunna avslöja mer om kafékulturen i Ljusdal.

Du kan läsa mer om den försvunna kafékulturen i torsdagens Ljusdals-Posten.

Mer läsning

Annons