Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbig vinter för bilbärgarna

/
  • Kristian Svensson har haft bråda dagar den senaste tiden för att hjälpa bilägare som fått problem med sina bilar i den stränga kylan.

Snön som föll kring juletid och de senaste dagarnas kyla har gjort den här vintern till en av de jobbigaste för bilbärgarna i Ljusdal. När det blir motorstopp utefter vägen och det råder 30-gradig kyla är bilbärgaren efterlängtad.

Annons

En yrkeskår som verkligen fått slita de senaste dagarna är bilbärgarna. Snön som föll före jul och sedan den stränga kylan innebar att många bilägare fick problem. Avåkningar och svårstartade bilar blev uppdrag för Assistancekåren i Ljusdal. Besättningen i två bilar därifrån har arbetat intensivt de senaste dagarna, åkt kors och tvärs igenom kommunen, för att bistå bilägare i nöd.

Kurt Svensson driver Kurres bärgningstjänst i Ljusdal och är ansluten till Assistancekåren. Han får gå tillbaka till vintern 1986-87 för att hitta motsvarande förhållanden som de som rått under helg- och mellandagarna från jul och fram till nu.

– Sådana här gånger får vi prioritera de som blir stående efter vägarna. De har ingenstans att ta vägen för att komma undan kylan och riskerar förfrysningar, berättar Kurt Svensson.

Långa avstånd inom kommunen medför långa körtider. När de inser att körtiderna blir för långa och kylan är sträng rekvirerar bärgarna taxi för att undsätta de som blivit stående efter vägarna.

– Då får de en chans att komma in i värmen i rimlig tid. Taxiresan får de ut på försäkringen, säger Kurt Svensson.

De senaste dagarna har han haft två bilar i gång i stort sett dygnet runt. Mellan 15 och 20 uppdrag per dygn har det blivit till följd av kylan.

 

Mer läsning

Annons