Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvzoo föder upp vargar på annat sätt

/

Järvzoo försöker låta sina vargar behålla så mycket av sitt vilda beteende som det är möjligt och därför agerar de annorlunda än Kolmårdenvargarna.

Annons

Det säger Olle Larsson, vd för Järvzoo i Järvsö, med anledning av den tragiska olyckan i Kolmården där en djurskötare dödades i varghägnet.

– Våra vargar är inte uppfödda med hjälp av människohänder på samma sätt som i en park som Kolmården. Därför har de nog ett annat beteende och blir skygga och drar sig tillbaka när vi till exempel kommer in för matning, säger Olle Larsson.

Det finns drygt 20 vargar i tre grupper på Järvzoo.

– Vi har aldrig haft någon incident med folk inblandade och det är också väldigt få som får gå in. Däremot har det hänt att flocken vid till exempel revirmarkering kunnat vända sig mot någon enskild varg som blivit skadad, säger Olle Larsson.

Även om det har gått bra hittills på Järvzoo anser Olle Larsson att dödsolyckan i Kolmården utgör en signal att det kan vara dags att se över rutinerna vid kontakt med rovdjuren.

– Bara för att det gått bra 500 gånger kan det hända något den 501:e. Våra djur är ju också vana vid människor och det gäller att ha en ömsesidig respekt på sådana här anläggningar, säger Olle Larsson.

Mer läsning

Annons