Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsös evakueringsboenden tomma – flyktingarna vidare till andra län

/
  • De kläder och förnödenheter som samlats in ska sorteras och bli ett mobiliseringslager. Järvsö församling vill vara förberedda om evakueringsboenden skulle behövas igen.
  • Präst Sara Hillert har lett arbetet med att hjälpa de över hundra flyktingar som kom till Järvsö akut i söndags.

Efter fyra intensiva dygn är behovet av akuta hjälpinsatser över i Järvsö. De flyktingar som kom till olika evakueringsboenden i söndags har slussats vidare av Migrationsverket.

Annons

Läs mer: 135 oväntade flyktingar anlände i helgen – Järvsö församling ordnade akut boende

De personer som i söndags fick akutplatser på olika evakueringsboenden i Järvsö har via Migrationsverket åkt vidare till andra delar av Sverige. Detta för att registreras och få plats på boenden, både evakuerings- och asylhem. Majoriteten av flyktingarna har fått platser på olika orter i Dalarnas län, även om arbetet med att återförena familjer som splittrats återstår. Sara Hillert, som lett Svenska Kyrkans arbete i Järvsö, är överväldigad av det engagemang som rått på orten.

– Jag är som många andra skittrött, men överlycklig över denna mobilisering i bygden, och hur vi och så många andra burit, säger hon och skrattar.

Även de som bott på evakueringsboendena är glada över insatserna, berättar hon. Många ville inte lämna Järvsö.

– Mycket vänskap har uppstått i omsorgen, och de har uttryckt otroligt mycket glädje över hur ortsborna hjälpt till, säger Sara Hillert.

Läs mer: Flyktingar ville inte kliva av bussen: ”De var skräckslagna”

När tidningen når henne under onsdagseftermiddagen har det knappt gått en halvtimme sedan sista rycket gjordes. Sara Hillert är utmattad, men glad.

– Vi är några stycken nu som måste kliva av och landa i det här. När man går in i mobilisering akut som vi gjort nu behöver man dimpa efteråt, säger hon.

En del av det som skänkts finns kvar, och ska nu användas som mobiliseringslager för liknande krissituationer. Ett möte med alla involverade kommer att hållas senare under veckan där man ska gå igenom vad som gjorts och vad som kan göras bättre.

– Nu vet vi vad vi ska hämta hem i kunskap, och kan lära oss från det. Jag tror att alla involverade förstår att det här kan hända igen när som helst, och att vi helt enkelt inte ska släppa taget, säger Sara Hillert.

Prästen vill rikta ett stort tack till alla, såväl enskilda personer som föreningar.

– Vi är oerhört glada över att vi kunnat göra de här dygnen. Jag är så glad att bygden bar det Migrationsverket nu bär vidare, säger Sara Hillert.

Läs mer: Lars Ulander vädjar till kommunerna: Vi behöver fler platser

Från Migrationsverkets sida fortsätter man att efterlysa boendeplatser. Varken tid eller resurser finns att spilla, och läget är fortsatt ansträngt. Lars Ulander, enhetschef vid mottagningsenheten i Söderhamn, är övertygad om att intensiva insatser likt i Järvsö kommer att behövas igen. Men ambitionen är inte att Svenska Kyrkan ensam ska kunna hjälpa med evakueringsplatser.

– Vi är oerhört tacksamma över insatserna i Järvsö, det är imponerande. Men vi fortsätter uppmana kommunerna att ta fram lämpliga objekt, vilket jag också tror finns.

Bättre menar han att det är om kommunerna ser över möjliga platser, då de har möjlighet att anställa personal till skillnad från kyrkan som använder volontärer.

– Jag har pratat med Arbetsförmedlingen och det finns lämpliga personer att anställa även i Ljusdal. Man borde se det som en möjlighet att få in väldigt många i arbete, säger Lars Ulander.

Men han menar att det är bra att vara förberedd, såsom Järvsö församling nu är. När bussarna som flyktingarna placeras på går från Malmö vet chaufförerna ibland inte var de ska, bara i vilken riktning de ska köra.

– Har frågan kommit en gång kan den mycket väl komma en gång till, säger han.

Migrationsverket är just nu extremt tydliga med sina villkor på grund av rådande platsbrist i hela landet.

– Just nu är det bara acceptera det som gäller, även om det är madrasser i väntrum. Det är vår verklighet, och vi kan inte göra annat än att vädja till kommunerna, säger han.

Läs mer: Migrationsverket räknar med snabb inflytt

Läs mer: Rekordmånga asylsökande på en dag

Mer läsning

Annons