Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsörådet vill dra nytta av vindkraft

/
  • Olle Pallars, Järvsörådet, ska tillsammans med tre andra arbeta för att Järvsörådet får förvalta kommande bygdemedel från vindkraft.

I områden kring Järvsö planerar olika aktörer att sammanlagt bygga ett 50-tal vindkraftverk. Nu vill Järvsörådet vara med och se till att bygden får dra nytta av etableringarna i form av bygdemedel.

Annons

I våras satte Kraftö Vind upp en vindmätningsmast vid den tilltänkta Sörbyparken, i närheten av Harsa, och planerar att uppföra 42 vindkraftverk. Utöver dessa finns aktörer med sammanlagt 10-20-tal verk.

Ett sätt för allmänheten att dra nytta av vinkraftverk är förutom markarrende och lokalt ägande utbetalning av bygdemedel. Det kan till exempel användas till att öppethålla skidspår, vandringsleder eller vall.

Järvsörådet har därför startat en särskild arbetsgrupp med målet att förvalta kommande bygdemedel från vindkraft.

– Får vi chansen att förvalta bygdemedlen får vi sätta upp kriterier för vem som kan få pengarna. Det blir ett liknande förfarande som när vi tittar på regleringspengarna som ska delas ut från vattenkraftverk i området, säger Olle Pallars, Järvsörådet.

Kraftö vind har, enligt Pallars, redan förhandlat med markägare samt intresseföreningar och fastställt att det ska delas ut bygdemedel för Sörbyparken.

Mer läsning

Annons