Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsöfaks sista lopp

Idag, måndag, springer Järvsöfaks karriärens sista lopp på travbanan Romme i Borlänge. Efter ett stort jippo lägger en av Järvsös främsta ambassadörer (häst)skorna på hyllan och går i pension.

– Det är väl synd. Tänk bara vilken marknadsföring han har gjort för orten, säger Cajsa Hellberg, ansvarig för Destination Järvsö.

Annons

– Har man inte hört talas om Järvsö och hör namnet Järvsöfaks så tänker man kanske "aha, det finns en by som heter Järvsö", fortsätter hon.

Lars-Ola Nordqvist arbetar på PR-byrån Comvision och är expert på varumärkesfrågor. Enligt honom råder det ingen tvekan om att Järvsöfaks har varit ett värdefullt varumärke för Järvsö.

– Självklart betyder det väldigt mycket när en idrottspersonlighet, som man väl trots allt kan kalla hästen för, heter samma sak som en ort. Det har ett stort igenkänningsvärde och gör att folk får upp ögonen för orten. Sedan skadar det ju inte att det är en snabb och vinnande häst det handlar om.

 

I Hudiksvall, där Järvsöfaks tränare Jan-Olov Persson driver ett framgångsrikt travstall, har det varit prat om att resa en staty till hästens ära.

Några sådana planer finns inte i Järvsö. Men Cajsa Hedberg tycker inte att det vore en så dum idé.

– Det har jag inte hört något om, men varför inte? Han är ju en legendar för Järvsö.

Mer läsning

Annons