Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsö klack blir reservat

/
  • Kommunekolog Pär Lundagårds och samhällsbyggnadsnämndens ordförande John Nyman vid foten av Järvsö klack, som kan bli kommunens nästa naturreservat.
  • Pär Lundagårds konstaterar att lindar ska normalt inte finnas så här långt norrut och lindarna på Järvsö klack är sannolikt inte planterade.
  • Det finns två alternativa stigar att vandra upp mot Järvsö klack och fler blir det då alla naturvärden på klacken ska lyftas fram.
  • Ett löv av lind.
  • Döda träd är bra för mångfalden i ett naturreservat.
  • Det finns många märkliga formationer i en skog som fått växa orörd.

Kommunen vill göra hela Järvsö klack till ett nytt naturreservat. 83 hektar kommunalt ägd skog ska utgöra det nya reservatet.

Annons

Järvsö klack är ett begrepp och ett utflyktsmål. Men klacken har trots sin bevarandevärda natur inte varit skyddad.

Det tänker Ljusdals kommun nu råda bot på och vill göra hela övre delen av Järvsö klack till naturreservat.

– Det här är ett intressant område med flera olika naturtyper. Toppen är karg med flerhundraårig skog, östsidan domineras av gran medan det är mera löv på sydsidan, säger kommunekolog Pär Lundagårds.

Ofta blir det konflikter med markägare vid nya reservatsbildningar. I det här fallet är det inga sådana problem. Hela det 83 hektar stora området ägs av Ljusdals kommun.

– Det består dessutom till 90 procent av mark som inte är avverkningsbar på grund av svårtillgängligheten, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande John Nyman.

Det 83 hektar stora området är värderat till 3,4 miljoner kronor. Om det blir naturvårdsområde kan kommunen få hälften av den summan i markåtkomstbidrag.

– Den processen har inte startat ännu. Vi kommer att lämna in en ansökan till länsstyrelsen och den går sedan vidare till Naturvårdsverket som sitter på pengarna, säger Pär Lundagårds.

Mer läsning

Annons