Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsö kan bli "litet Almedalen" – politikerna vill satsa

/
  • Almedalsveckan skapar ett enormt politiskt intresse varje år, nu hoppas regionens politiker kunna skapa något liknande i Järvsö.

En politikerdag, som påminner om Almedalsveckan, kan bli verklighet i Järvsö. Flera ledande politiker i länet visar nu intresse för förslaget som ledarskribenten Patrik Oksanen kommit med, och vill driva frågan vidare.

Annons

En som är positiv till förslaget i Patrik Oksanens ledare den 14 juli är Lars Beckman (M), som är kommunfullmäktigeledamot i Gävle.

– Det är en lysande idé. Det är jättevärdefullt att människor möts från olika sektorer och pratar om länets utmaningar. Sen är det viktigt att man inte bara diskuterar och ställer upp mål, utan också verkställer dem, säger han.

Läs också: Dags att göra en politikerdag för länet i Järvsö

Magnus Svensson (C), distriktsordförande för Gävleborg, tycker att det är ett ypperligt förslag.

– Jag är beredd att jobba för att det här ska bli av. Min vision är att det ska vara både lokala och internationella talare på plats, och att det samtidigt ska arrangeras andra aktiviteter. Vi behöver det här för att sätta regionen på kartan och vända trenden, säger han.

Ulrica Högberg (V), ledamot av regionfullmäktige, tycker också att det är en utmärkt idé med en politikerdag. Hon menar att varje möjlighet att skapa ett samtal och en mötesplats för länets framtid ska uppmuntras.

– Men det är viktigt att vi inte bara får med politiker, utan folk från näringsliv och andra organisationer. Jag hoppas att någon eldsjäl tar tag i detta, så att det blir av, säger hon.

Både Lars Beckman (M) och Ulrica Högberg (V) pekar ut regionrådet Eva Tjernström (S) som en nyckelperson för att politikerdagen ska bli verklighet, en ledartröja som Eva Tjernström är beredd att ta på sig.

– Visar det sig att det finns ett brett intresse från politiker, näringsliv och andra organisationer så kan vi på region Gävleborg leda det hela. Jag ska ta med mig den här idén och lägga fram den i höst på den målbildsdag vi ska ha då, säger hon.

En av de organisationer som visat intresse för politikerdagen är RFSL, genom ordföranden för Hälsingland, Majs Keller.

– Jag tycker det är en helt fantastisk idé. Jag tror att alla behöver få göra sin röst hörd, även om man kommer från en liten ort eller företräder en liten del av samhället. Fler i vår region kan åka till Järvsö än till Almedalen, säger hon.

Riksdagsledamoten Elin Lundgren (S) är också positiv, men menar samtidigt att syftet med dagen måste vara tydligt.

– Att politiker sitter och diskuterar är ju trevligt, men inte så givande. Det behövs en mångfald bland deltagarna för att dagen ska göra någon nytta. Jag upplever ofta att man i panelsamtal pratar om regioner och människor, när man egentligen ska prata med dem i stället, säger hon.

Mer läsning

Annons