Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsö Camping kan få nytt läge

/
  • Sten Håkansson ser att hans camping från 1960 inte riktigt håller måttet i dag.
  • Husvagns- och husbilsägare har större krav än tidigare och dessa är svåra att motsvara i Järvsö.
  • Järvsö Campings ägare Sten Håkansson vill prata nytt läge med kommunen.

Järvsö Camping har omfattande planer på att växa. Nu skriver ägaren till Ljusdals kommun om eventuell ny plats.

Annons

– Detaljplanläggningen gör det svårt att växa här och översiktsplanen för Järvsö talar om annan placering. Så vill ha en dialog med kommunen om vad som ska hända, säger campingens ägare Sten Håkansson.

Sten Håkansson skriver till kommunstyrelsen att mycket av anläggningen motsvarar de krav som ställdes när den var ny 1960 och att den moderna camparen har helt andra behov. Dessutom expanderar hela besöksnäringen i Järvsö vilket skapar ökad efterfrågan på moderna campingmöjligheter.

Därför vill Sten Håkansson att kommunen skyndsamt behandlar hans skrivelse om markköp och detaljplanarbete.

I den nya översiktsplanen för Järvsö föreslås att nuvarande camping vid genomfarten blir till exempel bostadsmark. Förslag till utredningsområden för campingen är i anslutning till Sorttjärns östra strand, den nu obebyggda platsen mellan Kyrkbyvägen och Ljusnan/Kyrkbyvågen samt ute på Kyrkbyvågen vid badplatsen och i anslutning till marinan.

– Vi har talat med olika företrädare på kommunen och väckte vår fråga om utveckling redan 2010. När det ser svårt ut med utveckling på nuvarande område är det viktigt att få i gång ett successivt arbete med ett nytt, säger Sten Håkansson som köpte området 2003.

Rörelsen ska enligt utvecklingsplanen växa från mellan 7 500 och 10 000 gästnätter per år till att ha 15 000-20 000 gästnätter om tio år och cirka 30 000 gästnätter före 2035.

Det kan, enligt Sten Håkansson, skapa nya jobb – från dagens två årsarbetare till mellan sex och åtta i det senare nämnda skedet.

Det handlar mycket om att skapa större, vågräta och hårdgjorda campingytor för husvagnar och husbilar som förutom el har tillgång till vatten och avlopp. I skrivelsen till kommunen nämns till exempel utrustade dockningshus som lätt kan anslutas till campingfordonen.

Järvsö camping behöver också stugor som har högre standard än dagens som, enligt Sten Håkansson, haft fallande efterfrågan.

För att klara en sådan utbyggnad behöver campingen 40 000-50 000 kvadratmeter.

Kommunstyrelsens förste vice ordförande Yvonne Oscarsson säger att campingskrivelsen tas upp på kommunstyrelseberedningen den 3 augusti och att det är svårt att uttala sig före.

Stefan Wennerstrand, vd för Ljusdals näringspolitiska stiftelse Närljus, bekräftar kontakt med Sten Håkansson men uttalar sig inte av princip i näringslivsfrågor som är i så här tidigt skede.

Mer läsning

Annons