Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jarsealmanackan gör comeback med jubilarer och lokala profiler

/
  • Ingela Gustavsson, Lars Eric Ericsson, Ingrid Nyberg och Maj Britt Tönners har tagit fram 2016 års Jarsealmanacka.

Järvsöborna fick klara sig utan Jarsealmanackan i år, för första gången på sexton år. Men på lördag släpps nästa års upplaga – temat för innehållet är jubilarer.

Annons

År 1999 kom den första upplagan av Jarsealmanackan ut efter initiativ av numera bortgångne fotografen Stig Andersson och frun Kristina. Stig hade en önskan om att almanackan skulle ges ut i femton utgåvor så efter fotografens död 2010 fortsatte entusiaster på Järvsö hembygdsförening att producera upplagor fram till och med 2014. Det blev sexton stycken till slut – den sista som en hyllning till Stig. Detta år är alltså det första på länge som entusiaster inte har kunnat pryda väggen med ett exemplar. En stor efterfrågan märktes dock direkt och det blev tydligt att en fortsättning skulle uppskattas.

En arbetsgrupp på fyra personer har därför suttit och letat i bildarkiv och samlat in historier på temat för nästa års upplaga – jubilarer. Bland dessa återfinns bland annat Järvsö idrottsförening, Hälsingehambon och Ljusdals-Posten. Utöver jubilarerna hyllas även ett antal lokala profiler.

Som vanligt innehåller varje månad en historisk bild och en tillhörande historia. Dessutom får läsaren en liten lektion i Jarsemål signerat Gunnar Larsson. Almanackan släpps under julmarknaden på Stenegård i helgen.

Mer läsning

Annons