Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan på Posten bäst på Ljusdal - igen: "Jag har ett riktigt brevbärarminne"

/
  • Anders Assis håller i den omtyckta frågetävlingen.
  • Jan Hedman kammade hem titeln som årets köpingkännare.
  • Anders Assis bjöd deltagarna på en vandring genom forna tider.
  • Daniel Olsson är en av hjärnorna bakom Bildgåtan.

Diplomet ska få hänga i hallen, på hedersplatsen till höger om det förra. Jan Hedman har nämligen redan vunnit titeln som årets köpingkännare en gång tidigare. I lördags vann den forne brevbäraren titeln än en gång.

Annons

Det var fullsatt när finalen av Bildgåtan avgjordes under lördagseftermiddagen på Röda kvarn, Ljusdals eget Moulin Rouge, som en av arrangörerna, Anders Assis, kallar lokalen för. Frågesporten om Ljusdals historia lockade. Finalträffen bjöd på en vandring i lokal kulturhistoria. Tävlingen ger nostalgiska tillbakablickar på forna tider. Här avhandlas tv-licenser, cykelfabrikörer och kända telefonnummer. Kaférörelser från forna dagar passerade revy, med mytomspunna kaféinnehavare som Klara-Mor eller Margta Andersdotter Klar som hon egentligen hette och makarna Gustaf och Agda Sundström.

Läs också: Han kan Ljusdal bäst

Jan Hedman klockade in vinsten. Men så kan han också köpingens historia väl. Detta är hans hemvist.

– Jag har bott här i Ljusdal sedan 45. Jag är född på Ljusdals BB och stannat kvar och jag jobbat på Posten sedan 1963, så jag har ett riktigt brevbärarminne. På frågan om vad Henrik Kallin som var kommunordförande hade som civilt yrke, var klockren. Jag har nämligen jobbat med hans son på postkontoret. Så jag visste att hans pappa var lokförare.

Frågan om när Systembolaget kom till Ljusdal var också enkel.

– Det var 1958. Men det var innan jag fyllde 21 så jag fick inte handla där än. Men visst minns jag när den kom. Den fanns ju i Hudiksvall tidigare.

Jan Hedman har för avsikt att försvara vinnartiteln även nästa år.

– Jag har vunnit en gång tidigare, år 2014. Första gången jag tävlade hamnade jag på en delad andraplats så jag har varit på pallen några gånger. Jag fortsätter så länge huvudet är med.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons