Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är här för att jag vill det"

/

Om personalen mår bra mår också kunderna bra. Det är anledningen till att omsorgspersonal i Ljusdals kommun nu lägger extra fokus på att diskutera etik, bemötande och värdegrund.

Annons

För att göra ett bra jobb måste du trivas med ditt jobb. Och för att trivas med ditt jobb måste du känna att du vill vara där.

– Jag är här för att jag vill det. Att tänka den tanken tar ingen tid. Det blir som att man gör ett jobb utan att man gör det, och det ger så mycket för ens personliga utveckling, säger Eva Liljevall, omsorgsplanerare.

Just nu är Eva Liljevall projektanställd av Ljusdals kommun för att arbeta med etik och värdegrunder med personal som arbetar i äldreomsorgen i kommunen.

– Värdegrunderna finns redan, de har formulerats redan tidigare. Det vi gör nu är att arbeta med dem i vardagen, säger hon.

Totalt arbetar omkring 650 personer i äldreomsorgen i Ljusdals kommun. Ett 50-tal har plockats ut för att vara samtalsledare på sina arbetsplatser och guida resten av personalen i diskussioner om etik och bemötande.

– Det här är jättepositivt, man får tänka till varför man är på sin arbetsplats. Och det tror jag att kunderna tjänar på i längden, säger Anita Söderlund, undersköterska på Källbacka gruppboende.

På onsdagen träffades några av samtalsledarna för en inspirationsdag med Eva Liljevall. Tanken är att de sedan ska föra budskapet vidare ut på sina arbetsplatser.

– Om det blir 650 personer som tänker de här tankarna, då är det klart att vi kan förändra. Det enkla blir jättestort, säger Eva Liljevall.

Mer läsning

Annons