Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invigning ledde till diskussion

/
  • Birgitta Sandqvist-Andersson och Carin Björklund fick svara på kritiken och sa att de var tvungna att skära ned på verksamheten och påpekade att det var ett politiskt beslut.

Ramsjöveckan är i full gång och på måndagen invigdes biblioteket. Men dagen kom att handla om nedskärningar och sämre öppettider.
– Vi måste vända på detta, säger besökaren Nils Bergström.

Annons

I slutet av mars infördes sämre öppettider av biblioteket i Ramsjö efter ekonomiska åtstramningar. Nu är biblioteket bara öppet en halv dag i veckan och under måndagen invigdes lokalerna.

Läs mer: Ramsjös bibliotek är den i kommunen som drabbats hårdast

Carin Björklund, bibliotekarie och Birgitta Sandqvist-Andersson, bibliotekschef på kommunen höll i invigningen. De känner efter omständigheterna en optimism inför framtiden.

– Det är bättre lokaler än tidigare. Det är en trivsam lokal och lätt att hitta, säger Birgitta Sandqvist-Andersson.

– Det känns bra, men det är tråkigt att det är så här. Det är inte bra för byborna, säger Carin Björklund.

Efter nedskärningar, sämre öppentider och skolans nedläggning i december startade kommunen i mars en förstudie. En studie ska visa om samordning av den kommunala verksamheten i Ramsjö är möjlig.

Läs mer: Förstudien handlar om en kommunal intraprenad i Ramsjö

Barbro Keijzer är projektledare för studien.

– Det är en olycklig utveckling. Biblioteket är en viktig samhällsservice och jag har lämnat in rapporten och beslut tas i augusti, säger hon.

Under invigningen samlades ett 15-tal människor i lokalen och diskussionen kom att handla om bibliotekets framtid. En person ifrågasatte om politikerna bryr sig, en annan undrar varför inget görs.

Nils Bergström var en av de som var kritiska, inte bara mot biblioteket utan förändringarna överlag. Han menar att politikerna inte tar sitt ansvar och bryr sig om Ramsjö.

– Vi måste vända på detta och ställa krav på politikerna, säger han.

Den kommande studien tar Nils Bergström med en nypa salt.

– Det kanske är en bra idé men det måste bli bra för oss. Folk har tröttnat här, säger han.

Mer läsning

Annons