Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invånarnas åsikter viktigast när Ljusdals nya "Kulturhubb" sjösätts

Efter nyår drar arbetet i gång med Ljusdals nya "Kulturhubb" på Slottegymnasiet.
– Genom att samordna och samnyttja resurser ska det bli mer kultur för invånarna, säger Erik Nilsson, Estrad Ljusdal.

Annons

Tidigare i höst klubbade kommunstyrelsen igenom projektbudgeten för skapandet av ett kulturcentrum i Ljusdal, eller Kulturhubben som man nu valt att kalla det. I stället för att som många andra kommuner bygga ett kulturhus så är tanken att använda sig av befintliga lokaler på Slottegymnasiet i Ljusdal när man vill samordna kommunens kultur.

Kommunala Estrad Ljusdal har tidigare samordnat och koordinerat musik, dans och drama för ungdomar upp till 25 år. Kulturhubben ska, som Erik Nilsson beskriver det, jobba mot "alla åldrar och alla uttryck".

– Det ska vara som ett resurscentrum där man utnyttjar det man redan har men dessutom ska det bli ett informations- och resurscentra för verksamheter i resten av kommunen, säger Erik Nilsson.

Under hösten har man besökt andra kommuner för att lära sig mer om vad som är viktigt i skapandet av den här typen av kulturnav. Den viktigaste lärdomen var enligt Erik Nilsson att utgå från befolkningens åsikter och behov.

– De kommuner som har lyckats har inte slarvat med arbetet att få med medborgarna och de olika verksamheterna som ska vara med i det här.

I början av nästa år ska man därför sätta sig ner med ett antal idégrupper bestående av invånare och aktörer för att mejsla ut vad Kulturhubben ska innehålla och åstadkomma.

– Vi tror att det här behövs, sen ska vi prata med föreningar och se hur de ser på det, säger Erik Nilsson.

Mer läsning

Annons