Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte många rätt när elever fick gissa yrket

/
  • Studie- och yrkesvägledarna Mia Olsson och Kristina Ottehed berättar om övningen
  • Dennis Dahlin, Isalin Sjöberg, Mikaela Andersson och Pernilla Wängman diskuterar yrkesrollerna

Sedan januari i år har det pågått ett genusprojekt på högstadieskolorna i Färila och Järvsö. Syftet är att ge eleverna kunskap inför gymnasievalet nästa år och mod att inte påverkas av kompisar och förutfattade meningar kring yrkesrollerna.

Annons

– Vill en kille bli florist eller jobba inom hemtjänsten så är det inget konstigt med det, menar Mia Olsson, studie- och yrkesvägledare på Öjeskolan. Våra förhoppningar är att eleverna ska våga välja gymnasieprogram och yrken utan att bli påverkade av förutfattade meningar kring könsrelaterade yrken.

På tisdagen fick eleverna från årskurs åtta på Öjeskolan i Järvsö en rejäl tankeställare kring streotyper inom olika yrkesområden. Åsa Svensson, Chris Olsson, Margareta Tofilovski och Henri Paavilainen medverkade som exempel på de som vågat välja otraditionella yrken. Det blev inte många rätt när eleverna delades in i grupper och tillsammans fick gissa vad personerna arbetar med. Mellan tolv olika alternativ var det få som kunde lista ut att Åsa abetar som målare, Chris inom hemtjänsten, att Margareta är brandman och Henri är förskollärare.

Mer läsning

Annons