Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte billigare trots färre politiker

Den nya organisationen på kommunen har hittills gett 3,2 miljoner kronor i besparingar. Men inom politiken har det hittills inte sparats nämnvärt – trots färre nämnder och förtroendevalda.

Annons

Vid senaste årsskiftet försvann samhällsbyggnadsnämnden och blev till ett utskott under kommunstyrelsen. Samtidigt skrotades bygg-, miljö- och räddningsnämnden och ersattes med en myndighetsnämnd.

Förutom att det blev färre fritidspolitiker försvann två mer eller mindre heltidsarvoderade förtroendevalda.

Ändå har det inte gett just något i pengar. Med den gamla organisationen kostade politiken 6,6 miljoner kronor under fjolåret. Under årets första tio månader har politiken kostat 5,3 miljoner kronor vilket med ytterligare två månader sannolikt ger en kostnad som ligger runt fjolårets.

– Men det ligger en hel del utbildningspengar till följd av den nya organisationen och att det är ny mandatperiod. Redan nästa år borde det se annorlunda ut, säger kommunchefen Nicklas Bremefors.

Men förväntade 2 miljoner kronor i besparingar väntas nästa år bli 1 miljon.

Då ser det bättre ut med besparingarna inom administrationen till följd av en minskad politisk organisation. Där har det sparats 3,2 miljoner kronor.

Ett tilltänkt sparområde som inte genomförts är sammanslagningen av kommunens fastighetsavdelning och Ljusdalshems fastighetsskötsel. Den frågan kommer upp som en egen punkt vid torsdagens kommunstyrelsemöte.

Mer läsning

Annons