Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen lyssnar på oss"

/
  • Representanter från asylboendet Kulthammar menar att standarden på anläggningen är under all kritik.
  • Malik Al Dablan är tacksam för mottagandet men menar att boendet på Kulthammar inte håller måttet.

För få toaletter och duschutrymmen, otillräcklig mat, ohygienisk hantering av mat och sopor, elaka kommentarer från personalen, möss och dålig lukt. Så beskriver flera av de boende på Kulthammar i Järvsö situationen på asylboendet.

Annons

– Vi älskar människorna, Järvsö och allt man gjort för oss här. Det är en underbar plats, men Kulthammar är ett av de värsta asylboendena i Sverige, säger Malik Al Dablan som kom till Sverige från Syrien för tre månader sedan.

Tillsammans med Ahmaz Tesfalem från Eritrea, Mohamad Zaher från Syrien och Nimein Ali från Sudan, för han den gemensamma talan för de boende på Kulthammar. Många har varit placerade på andra asylboenden i Sverige tidigare och ser tydliga skillnader.

De fyra representanterna för de boende på Kulthammar betonar att de välkomnats med öppna armar i Järvsö, det är byggnaden och skötseln på platsen som är problemet.

– Byggnaden är väldigt gammal, den är inte anpassad för så många människor, och speciellt inte för så många barn, säger Malik.

– Det finns ingen plats för barnen att leka på, och hygienen är väldigt dålig, säger Ahmaz, som bott på Kulthammar i ett år.

TV: Här demonstrerar de boende

Hon berättar att hon bett om att få låna städmaterial för att de boende ska kunna städa själva, men att de ska ha nekats av personalen.

– Så fort vi ber om något eller säger ifrån så får vi höra att vi borde vara tysta och nöjda att vi har det bättre än de platser vi kommer ifrån. Men Sverige är inte Syrien, säger Malik.

LÄS MER: Ägaren och föreståndaren är oförstående till kritiken

Han visar bilder, bland annat av överfyllda och igenslammade handfat och nedsmutsade toaletter.

– Det kommer en flicka och städar ibland, men det räcker inte till. Jag har själv arbetat inom hälsomyndigheter och har köpt hygienartiklar till mina barn, jag vill inte att de ska bli sjuka, säger Malik.

Många bland de boende känner sig också otrygga på förläggningen. Vid flera tillfällen ska både bråk och bränder ha väckt boende mitt i natten.

– Det finns ingen säkerhet alls här, inga vakter, säger Ahmaz.

– Det vi ber om är bara våra mänskliga rättigheter, vi begär inte mer än så, säger Nimein Ali.

– Järvsö är som en enda stor familj, man har öppnat famnen och sina hjärtan för oss. Men det är hanteringen och skötseln av Kulthammar som vi har tröttnat på. Intervjun gjordes under fredagen och de boende på Kulthammar demonstrerade med sina synpunkter under måndagen.

Migrationsverket: "Man måste vara lyhörd"

Insändare: Vi stöder inte protesterna om Kulthammar

Mer läsning

Annons