Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen döms för avfallseldning vid Kulthammar: "Trodde verkligen att han skulle bli fälldför det här"

/
  • Vid två tillfällen har miljöenheten vid Ljusdals kommun hittat brandhärdar vid Kulthammar i Järvsö. Ingen kommer dock dömas för brottet.

Vid två tillfällen sedan 2012 har det eldats avfall vid Kulthammar. Miljöenheten polisanmälde och begärde överprövning när förundersökningen lades ner. Nu ses dock ärendet som avslutat och ingen döms för brottet.
– Vi trodde verkligen att han (Leif-Ivan Karlsson, ägare av Kulthammar) skulle bli fälld för det här, säger Ulrika Lundmark, miljöinspektör vid Ljusdals kommun.

Annons

I mitten av maj 2013 gjorde miljöenheten vid Ljusdals kommun ett tillsynsbesök på Kulthammar i Järvsö. Det var den andra tillsynen på ungefär ett halvår som brandhärdar påträffades vid det som numer är ett asylboende.

Läs mer: Åtalsanmälan mot Kulthammar

Vid båda tillfällena polisanmälde miljöenheten Kulthammar. Ena gången avfärdades anmälan på grund av bristande bevisning. Inga prover hade då tagits vid brandhärden.

Vid det andra tillsynsbesöket noterade miljöenheten i sin polisanmälan att man kunnat hitta två brandhärdar med rester av bland annat målarburkar, elsladdar, aluminiumburkar och asbeströr.

Läs också: Kritik för avfall vid förskola

En förundersökning inleddes då, men den lades drygt två år senare ned: "På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott."

Miljöenheten kände sig inte nöjda med utgången och lämnade därför in en begäran om överprövning.

Åklagare Stig Andersson håller dock fast vid sitt beslut och skriver bland annat så här: "Mot det förnekande som finns kan jag inte visa att den misstänkte på ett straffbart sätt tagit del i eller beordrat eldningen".

Inte heller denna gång gav sig miljöenheten, genom Ulrika Lundmark, som bland annat menar att Leif-Ivan Karlsson medgivit att de eldat avfall på fastigheten.

Hon syftar till nedanstående citat från maj 2013.

"Vi eldade i vintras, gamla möbler och sånt där. Men vi har inte eldat någonting som är fel", sa Leif-Ivan Karlsson, ägare av Kulthammar då till Helahälsingland.se.

Denna gång granskades ärendet av vice överåklagare Bengt Åsbäck. Beslutet togs emot av Ljusdals kommun den 11 december och styrker åklagare Stig Anderssons beslut att lägga ner förundersökningen.

Ärendet anses nu avslutat.

– Jag måste bara acceptera det, att man har fattat det beslutet. De har tydligen inte tillräckligt med bevisning för en fällande dom, säger Ulrika Lundmark.

Från miljöenhetens håll tyckte de ändå att bevisningen borde ha räckt.

– Det var ju eldat vid åtminstone två tillfällen. Vi trodde verkligen att han (Leif-Ivan Karlsson) skulle bli fälld för det här. Vi hade ju tagit askprover vid ett tillfälle, men det måste gå att binda en person till brottet och det kunde man tydligen inte.

Läs även: Ägaren ändrar sig – förskolan får stanna

Mer om Kulthammar: Efter protesterna: Han rycker upp Kulthammar

Mer läsning

Annons