Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga sparkrav i nuläget

/
  • Politikerna i kommunfullmäktige nobbade M- och FP-krav på uttalat sparkrav när förvaltningar och kommunala bolag sätts under lupp i en översyn.
  • Fullmäktigemötet om förvaltningsutredningen leddes av presidiet med från vänster andre vice ordförande Erik Nygren (M, delvis skymd), administrativa chefen Karin Boström, ordförande Björn Brink (C) och förste vice ordförande Ulla-Britt Gidemalm (S).

Moderaterna vill spara 30 miljoner, Folkpartiet 10 miljoner kronor.
Men majoriteten av ledamöterna i kommunfullmäktige vill utreda den nya förvaltningsorganisationen utan något uttalat sparkrav.

Annons

Kommunchefen Nicklas Bremefors har redan fått i uppdrag av kommunstyrelsen att starta arbetet med att se över hur Ljusdals kommuns förvaltningar ska organiseras på ett effektivare sätt där medborgarnyttan betonas. I arbetet ingår också översyn av de administrativa processerna, delegationer och strukturen för de kommunala bolagen. Översynen ska också ta hänsyn till eventuell förändring av den politiska organisationen.

Fast uppdraget kräver ett kommunfullmäktigebeslut och det fattades på måndagskvällen efter en lång debatt. Debatten slutade med att majoriteten för en översyn utan direkta penningkrav i det här läget blev så stor att det inte krävdes någon omröstning.

Det var i princip bara Moderaterna och Folkpartiet som satte en prislapp på omorganisationen.

Moderaterna vill att den nya organisationen står klar redan till nyår och att den redan under första året, 2011, innebär en besparing på förvaltningarna på 30 miljoner kronor.

Bodil Eriksson (FP) var emot att "göda byråkrater" och ville ha ett sparmål på 10 miljoner kronor för att få loss mer pengar till äldreomsorg.

Mer läsning

Annons