Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga elever på lärlingsutbildningen

Osäkert vad som händer med lärlingsutbildningen, som funnits som försök sedan 2008. Inte en enda elev började det här läsåret.

Annons

Det här är sista läsåret som lärlingsutbildningen lever kvar som försöksverksamhet. Nästa år förväntas utbildningen ingå i gymnasiets övriga utbud.

Men i Ljusdal började inte en enda elev på lärlingsutbildningen nu i höst.

– I framtiden är det tveksamt om den finns kvar. Vi har inte fullt antal elever motsvarande de platser vi sökte, säger Johnny Holmgren, rektor för bland annat lärlingsutbildningen.

En lärling har 50 procent av sin utbildningstid förlagd på en arbetsplats. På ett vanligt yrkesförberedande gymnasieprogram har eleverna arbetsplatsförlagd utbildning, APU, minst 15 procent av tiden.

– Många tror att lärlingsutbildningen är en enklare variant av yrkesutbildning men jag är av den uppfattningen att det krävs mer av en lärling, som jobbar mellan 7.00 och 16.00 ett par, tre dagar i veckan och sedan ska ställa om och vara i skolan de andra dagarna, säger Johnny Holmgren.

Från årsskiftet har Skolverket gjort om reglerna för hur skolan får använda den ersättning de får per elev och läsår, i dag 25000 kronor.

I fortsättningen blir det ett krav att företagen som erbjuder praktikplats får ekonomisk ersättning, något som knappt hälften av huvudmännen bakom lärlingsutbildningarna har gjort hittills.

Mer läsning

Annons