Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga besked för sparkad chef efter två månader: "Det känns inte bra"

/
  • I början av augusti tvingades hon lämna sitt uppdrag. Än i dag svävar Marita Wikström i ovisshet.
  • För över två månader sedan lämnade förre socialchefen kommunhuset.

Två månader utan besked.
Marita Wikström går fortfarande hemma, svävandes i ovisshet efter att hon avsattes från sin tjänst som socialchef i augusti. Samtidigt fortsätter hon få erbjudanden om "konstruerade" jobb från kommunen.
– Det känns inte bra, säger Marita Wikström.

Annons

"Det har uppkommit en situation där den politiska ledningens förtroende för Marita Wikström inte längre finns kvar".

Det var budskapet som Ljusdals kommunledning levererade till pressen den där onsdagsmorgonen i början av augusti. Beskedet kom plötsligt och dåvarande socialchefen tvingades lämna sin post med omedelbar verkan och gå hem, med bibehållen lön.

Läs mer: Socialchefen får sparken efter förtroendekris – kommunchefen tar över

Efter den dramatiska presskonferensen har frågorna varit många, men svaren få.

Nu har över två månader passerat, men Marita Wikströms situation är i princip densamma som när hon med tårfyllda ögon städade ur sitt kontor i början av augusti.

TV: Socialchefen i tårar: "Det är med sorg i hjärtat jag lämnar"

– Jag har inte fått något besked om hur arbetsgivaren tänker, säger Marita Wikström.

Så sent som i förra veckan hölls ett förhandlingsmöte mellan kommunen och den förre socialchefens förhandlingsombud. Men någon lösning kunde inte presenteras.

I samband med hennes avsättning i augusti berättade Marita Wikström att hon hade blivit erbjuden en ny tjänst som skulle skapas inom omsorgsförvaltningen.

"Det är ett jobb som inte finns i kommunen, men det har jag sagt att vi inte har råd med och att jag inte är intresserad", sa Marita bestämt redan då.

Men nu visar det sig att kommunen fortsätter med sina försök att erbjuda "konstruerade" tjänster, berättar Marita Wikström.

– Det är såna uppdrag som jag anser inte är några riktiga jobb. Det är konstruerade jobb och det har jag sagt tidigare att jag inte är intresserad av. Jag vill ha ett ordinarie jobb.

Läs också: Besked om Wikströms framtid dröjer

Den tidigare socialchefen har sedan tidigare tydligt deklarerat att hon i första hand vill bli utköpt från kommunen, men där har hennes framgångar uteblivit.

– Jag tror inte att arbetsgivaren är så intresserad av att köpa ut mig. Kanske, men i så fall väldigt snålt. Det är jag inte intresserad av. Jag har ett bra chefsavtal och är garanterad en viss lön. Då är jag inte så intresserad av att köpas ut till en struntsumma, säger hon.

Den pågående situationen tär på Marita Wikström. Hon upplever också att kommunens tystnad runt ärendet bidragit till en jobbig ryktesspridning om vad som egentligen ligger bakom hennes avgång.

– Det känns jättejobbigt om det går rykten och folk tror att jag gjort någonting som inte kommer fram. Det känns inte roligt. Även om jag vet att jag inte har gjort någonting fel.

Läs allt om turerna kring socialchefen här.

Mer läsning

Annons