Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industrin lockar inte Färilaelever

/

Ett omväxlande jobb med stora utvecklingsmöjligheter. Så beskrev anställda på Trux sina arbeten för niondeklassare från Färila skola. Men det var inget som fångade intresset hos de 15 ungdomarna.
– Det lät väl ganska bra, men det här är inget jag vill jobba med, säger Maya Nordborg.

Annons

Flera av Färilaeleverna blev förvånade när de på tisdagen fick komma innanför dörrarna och se hur det ser ut på ett riktigt industriföretag.

– Jag trodde att det skulle vara smutsigare i verkstan, med alla maskiner och så. Det var mycket större och finare lokaler än jag tänkt, säger Isabella Rosin.

Den här veckan är niondeklassare från flera skolor i kommunen ute på en studiebesöksturné på industri- och tjänsteföretag i kommunen. På tisdagsförmiddagen hälsade klass 9 a från Färila skola på industriföretaget Trux i Ljusdal.

Efter en kort företagspresentation fick eleverna en guidad tur i verkstadslokalen. Först fick de titta på ett färdigt frontskydd som är redo att levereras till kund. Därefter gick turen vidare mot svetsavdelningen. Där var det full aktivitet och det blev svårt att höra vad Micke Svensk och kollegan Micke Nordin säger. Minuten senare förflyttades gruppen till den betydligt tystare monterings- och leveransavdelningen.

– Här görs de sista justeringarna. Men de som jobbar här bokar också frakter och skriver ut adresslappar till produkter som ska skickas till kund. Det är ett omväxlande jobb, säger Micke Nordin.

Men trots löften om ett variationsrikt jobb på en trevlig arbetsplats var det ingen av de 15 Färilaeleverna som kände sig lockade av en framtid på företaget.

– Det är nog inte min grej. Men det var kul att få veta hur de jobbar, säger Michaela Ångman Schön.

Mer läsning

Annons