Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indiskt på dans- och musikläger i Järvsö

/
  • Tablamästaren Debasish Mukherjee från Kolkata undervisar tioårige Keyur Vithlani i hur man spelar på tablatrummor.
  • Från vänster, Niki Parvaresh, Parnian Javadi, Nora Isaksson (som också har ett indiskt namn) och Laasya Desu visar en dans.
  • Hanna Manilla från England/Finland i ett träningspass med sina elever i indisk klassisk kathakdans.
  • Flickorna knyter band med små bjällror kring vristerna innan de börjar dansa.

Barn från Stockholms förorter är just nu på läger i Järvsö för att intensivträna den klassiska indiska dansen kathak och indisk tablatrumma.

Annons

I Järvsö ska de, förutom att intensivträna sitt specialämne, även hinna bekanta sig med den svenska naturen.

Idén till lägret föddes hos dansläraren Veronica Tjerned, som har rötter i Järvsö, och själv började med indisk dans som tonåring.

I den asiatiska dansakademin, DADA, arbetar de mycket med barn från Indien, Pakistan, Bangladesh och Iran. Flera av dem känner inte till svensk kultur.

– Många barn har aldrig varit ute i naturen och kanske inte får så stor anknytning till Sverige. Då utvecklar man heller inte en relation till landet, menar Veronica Tjerned.

Utflykter till Järvzoo, Karlsgården, till skogen och älven ska de hinna med mellan dans- och musikpassen. För här är det hårdkörning med fem–sex timmar musik och dans varje dag. Plus föreläsningar.

På lägret finns både vuxna och barn, sammanlagt 22–23 personer. Barnen har sina föräldrar med. Alla börjar dagen med att göra yoga tillsammans.

I onsdags kom lägerdeltagarna till Järvsö. På söndag reser de hem igen. Fast först visar de på söndag, i en föreställning för allmänheten, prov på dansen och musiken. Både lärare och elever uppträder.

Mer läsning

Annons