Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hungerstrejkade i protest mot evighetslång väntan

/
  • Hamid Saniji blev avhyst från kommunhuset med polisens hjälp, när där skulle stängas för dagen.
  • – Jag är gift, titta, säger Hamid och visar personbeviset från Skatteverket där det står att han är gift och hustruns namn.

Varje dag i två år hade Hamid Saniji väntat på beskedet att hans fru skulle få flytta till Ljusdal och Sverige från Iran. När brevet från länsrätten kom bröt han ihop. På torsdagen inledde han en hungerstrejk i protest på förvaltningshuset i Ljusdal.

Annons

– Jag har väntat i två år, jag kan inte vänta mer. Jag sitter här tills jag får ett svar eller jag dör, sa han till LjP.

Men när det var dags att låsa förvaltningshuset och alla skulle gå hem därifrån blev han avhyst med polisens hjälp och skjutsades i stället till sjukhuset för vård.

Hamid Saniji var förföljd i sitt hemland Iran av religiösa skäl. Han tillhör bahaireligionen som är förbjuden i Iran. Efter fängelse och tortyr i flera länder i mellanöstern, hamnade han till slut i Libanon. Därifrån kom han med FN:s hjälp som kvotflykting till Sverige och Ljusdal för fem år sedan.

I Iran hade Hamid fru och tre barn. Dem har han inte haft kontakt med på 14 år. De tror att han är död. Frun har under tiden gift om sig och Hamid har också fått barnbarn som han aldrig har sett.

Han fick kontakt med en ungdomskärlek i Iran och de gifte sig för två år sedan. Fast var och ett på sitt håll, hon i Iran, Hamid i Sverige, eftersom det är farligt för honom att åka till Iran.

Men när frun skulle flytta till Hamid i Sverige blev det stopp. Migrationsverket sa nej, då de anser att det handlar om ett skenäktenskap.

Flyktingenheten på Ljusdals kommun hjälpte honom att överklaga Migrationsverkets beslut till länsrätten. När brevet från länsrätten kom, där de ville att Hamid skulle utveckla sin talan mot Migrationsverket, tolkade han det negativt.

Han svimmade och fördes till sjukhus.

På torsdagen satte han sig i hopplöshet och desperation på förvaltningshuset för att hungerstrejka.

När han kom till Sverige var han frisk. Nu har han förutom en djup depression även besvär med hjärtat och har nyligen haft en stroke, trots att han bara är 43 år gammal.

Eftersom det här är ett så kallat förvaltningsärende får Hamid ingen rättshjälp, en advokat måste han själv betala, vilket han inte har pengar till.

Men han får hjälp av en juridiskt kunnig vän, som nu ska hjälpa honom att svara på länsrättens brev. Vännen bedömer att länsrättens brev är positivt, eftersom Hamid nu får möjlighet att bemöta Migrationsverkets påståenden.

– Men allt det här har ju tagit alldeles för lång tid, säger vännen.

Mer läsning

Annons