Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar testade för certifikat i Ljusdal

/
  • Järvsöhunden Rambo med husse Sven-Erik Persson är redo att gå patrullstigen, där Rambo skulle upptäcka en stillastående och en rörlig person.

Under helgen testade sex hundar, fem från Edsbyns brukshundklubb och en från Ljusdals brukshundklubbför att bli certifierade tjänstehundar. Proven pågick i skogen i Sunnanås, Ljusdal.

Annons

I testet ingick att hundarna skulle bo i sina kojor i skogen under natten och låta sig hanteras, utan att protestera, av främmande personer.

Två kontrollanter avgjorde om de kunde godkännas eller inte.

Hundarna hade inför provet tränat i ungefär ett år.

Hundar måste ha en viss storlek för att komma i fråga som tjänstehundar och de måste ha päls med underull för att klara av att vara utomhus länge.

När de är certifierade kan hundarna kallas ut av polis och hemvärn för att leta försvunna personer och bevaka olika saker, bland annat.

Proven bestod av fyra olika moment, de skulle låta sig hanteras av främmande personer, klara patrullstigen, klara bevakning i mörker och kunna spåra.

Sven-Erik Persson med schäfern Rambo var det Ljusdalsekipage som deltog. Förra gången missade Rambo på ett prov, men nu gick det bra.

– Det är dagsformen som avgör, sa Sven-Erik.

Mer läsning

Annons