Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund omhändertas för vanvård – trodde den hade en orm i magen

/

En kvinna har tagit sin hund till veterinären ett flertal gånger i tron om att den haft en orm i magen eller blivit förgiftad. Kvinnan har ignorerat veterinärernas rekommendationer om att avliva hunden som egentligen lider av allvarlig hjärtsvikt. Nu har Länsstyrelsen beslutat att omhänderta hunden.

Annons

Veterinärerna som undersökt hunden har alla kommit fram till att den lider av hjärtsvikt och har en vätskefylld buk. Hunden var mager, loj och orkade knappt röra sig under undersökningen.

Kvinnan som äger hunden har dock egna teorier om vad som är fel. Hon har vid tillfälle sagt att hon misstänkt att hunden har en orm i magen och att hon tänkt ge den kräkningsmedel avsett för människor då hon ansåg att kräkningsmedel för hundar skulle ha dödat den. Vid ett annat tillfälle trodde kvinnan att någon hade förgiftat hennes hund eller att den hade en parasit i magen.

Läs även: Katter och hundar instängda på golv täckt av djuravföring

I samband med Länsstyrelsens besök undersöktes hunden av distriktsveterinärerna och kvinnan fick ett muntligt föreläggande enligt djurskyddslagen om att följa veterinärens rekommendation om avlivning snarast, dock senast inom en vecka. Vid en kontroll hade kvinnan inte låtit avliva hunden.

Läs också: Lammägare åtalas för djurplågeri

Länsstyrelsen anser att ett omhändertagande av hunden var oundvikligt. De bedömer att hunden utsatts för lidande i och med dennes kroniska sjukdomstillstånd som den senaste tiden förvärrats. Hunden har inte svarat på medicineringen, alternativt har den inte fått den medicin som han skulle få.

Ännu är det inte bestämt vad Länsstyrelsen kommer att göra med hunden. Alternativen är att sälja, överlåta på annat sätt eller avliva den.

Läs även: För många katter hemma

Mer läsning

Annons