Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hövolmar" och "postischer" kvar i minnet – frisör går i pension efter 50 år

Bodil Paulsson har varit frisör i 50 år – och till hösten fyller hon 70. Hon har bestämt sig för att det nu får vara nog. Trots att hon alltid har älskat sitt jobb och kommer att sakna sina trogna kunder.
– Men vi ses på Ica, brukar jag säga till dem.

Annons

I 28 år har Bodil Paulsson drivit Klipphörnan Bodil i Järvsö. Innan dess har hon arbetat på salonger både i Stockholm och i Östersund i hemtrakternas Jämtland.

Sin utbildning fick hon på salong Intim som låg på Gröngatan i Östersund.

Egentligen hade Bodil nog velat studera på konstfack, men pappa hennes ville inte riktigt släppa iväg henne till huvudstaden på den tiden. Bodil var då bara runt 16 år gammal. I stället blev hon frisör, lika som pappan.

– Jag stannade på salong Intim i sex år och det var jätteroligt. Jag fick en fin utbildning av en frisörmästare, berättar Bodil.

Läs också: Hon är nominerad till årets frisör: "Jag är så stolt över mig själv"

Fyra år till spenderade hon i Östersund, men då som föreståndare för en frisering i Odensala. Under den tiden var hon på ett flertal kurser, bland annat en i Paris där hon under åtta dagar arbetade på L'Oréals studio och fick besöka fabriken för att se permanentvätskor och färger tillverkas.

Elva år i Stockholm blev det sedan innan flyttlasset gick mot Järvsö. Det var makens arbete som gjorde att hon hamnade i Hälsingland.

I Järvsö har hon nu alltså funnits i 28 år.

– Det är helt fantastiskt, och det känns konstigt att 50 år har kunnat gå så fort. Men det har varit roligt hela tiden, säger Bodil.

Det hon tycker har varit allra roligast under åren är att klä brudar. Ända sedan hon inledde sin utbildning har hon gjort det och det blev lite av Bodils specialitet.

– Jag har klätt säkert ett 50-tal under de här åren. Det har varit grädden på moset för mig.

Men allt har varit roligt, tycker hon.

– För var det mode, så var det mode. Då är det roligt.

De frisyrer hon minns allra bäst under de år hon arbetat med hår är de tidiga frisyrerna från hennes första år inom yrket.

– Alldeles i början, 1963, var det mycket "hövolmar" som man sa på den tiden. Stora tuperade frisyrer. Det var då sprayen kom och det gick åt väldigt mycket.

Hon minns också hur man började klippa fram öronen på kvinnor. Polisonger.

– Det var någonting som var nästan otänkbart tidigare, att klippa korta frisyrer med polisonger på kvinnor – som på killar. Men det blev stort och det håller i sig fortfarande.

Löshåret är någonting hon också kommer ihåg med glädje. Men det såg lite annorlunda ut på slutet av 60-talet än vad det gör i dag. Då förvarade frisörsalongerna de så kallade postischerna.

Se även: "Fransförlängningar är en stor trend just nu"

– Fru Karlsson, fru Persson och Johansson stod det på dem och när helgen kom skulle de sättas in som uppsättningar.

Det som kanske allra mest har förändrats under dessa 50 år, förutom frisyrerna, är priserna. När Bodil började som frisör kostade en klippning åtta kronor, en tvättning och läggning 3,50 kronor och en permanent kostade 34 kronor. Mycket pengar på den tiden.

– Jag kommer i håg att jag tänkte "när det går över tio kronor, då kan väl ingen komma och klippa sig längre".

Men det gjorde de, och har fortsatt att komma ända till slutet.

I Järvsö har Bodil haft många trogna kunder. En är Mona Fack, som bara kan minnas att hon missat en klippning under alla 28 åren. Det var under semestern ett år.

– Jag har trivts bra både med Bodil och med de frisyrer jag fått. Hon är både trevlig och duktig.

Hon har aldrig känt något behov att prova en annan frisör, men nu blir det nödvändigt.

Hur ska du göra?

– Ja, det vet jag inte. Jag har liksom inte trott på det, men jag måste väl leta på någon.

Salongen kommer dock inte stå tom. Klipphörnan Bodil blir nu Klipphörnan Veronica och det är Veronica Höök som kommer att ta över salongen. Hon har under det senaste halvåret jobbat tillsammans med Bodil.

– Det känns jättespännande och roligt. Jag tycker att det ska bli kul att driva en egen salong, tidigare har jag alltid hyrt stol hos andra, säger Veronica, som har hållit till på ett flertal olika salonger i kommunen tidigare.

Hon kommer nu att försöka sätta en lite egen prägel på salongen, renovera lite och måla om.

Läs också: Elin sminkar modeller och skådespelare i USA

Mer läsning