Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet mot skidåkning i Harsa utelämnas i nytt brev om vindkraft

/
  • Många vill vintersporta i Harsa, där nu Vindmark Technologies har ansökt om att få bygga vindkraft. Beslut i myndighetsnämnden tas den 17 december.

Utan vindkraft blir det ingen skidåkning i Harsa. Det skrev åtta skogsmarkägare i ett brev till kommunen i september. Nästa vecka tar myndighetsnämnden beslut i vindkraftsärendet. Inför detta har marksägarna i området skrivit ett nytt brev där hotet har utelämnats.

Annons

Företaget Vindmark Technologies vill bygga sammanlagt elva vindkraftsverk på Bondarvsvallsberget och Blacksåsberget. Deras ansökan har följts av en hel del rabalder. Bland annat försökte oppositionsrådet Markus Evensson (S) övertala kommunstyrelsen att skynda på bygglovsbeslutet, samtidigt som han anklagade tjänstemännen för att förhala processen kring ansökan.

Läs också: (S) attackerar tjänstemän för vindkraftsärende: Vill hindra informationsmöte

Läs också: Tjänstemännen om (S)-attack: "Det är allvarliga anklagelser"

Dessutom skrev åtta skogsmarkägare, som vill arrendera ut mark till vindkraftsbolaget, ett brev till kommunen där man uttryckligen hotade att försämra möjligheten för Harsagården att ha skidverksamhet om inte kommunen godkänner vindkraftsbolagets ansökan.

Läs också: Hotet mot skidparadiset i Harsa: "Blir det ingen vindkraft så blir det ingen skidåkning"

"Då finns ingen anledning för oss att acceptera kommersiell verksamhet (typ skidturism) på våra marker", står det bland annat i det brevet.

Grunden till detta handlar om ett avtal som har skrivits mellan markägarna och Harsagården, vilket skulle garantera skidanläggningen tillgång till mark för skidspår under 20 år.

Nu har markägarna skrivit ett nytt brev där man menar att avtalet handlar om att markägarna och Harsagården ska ha möjlighet att utveckla sin verksamhet. I slutet av brevet står att:

"Trots att man i medierna kan få ett annat intryck, är vi besjälade av att med gemensamma krafter bidra till att skapa utveckling och arbetstillfällen i bygden".

Men avtalet gäller fortfarande bara om det byggs vindkraft på de två bergen. Det bekräftar Krister Sand, som äger mark på Blacksåsberget.

Läs också: Stor kritik på informationsmöte: "Det är vansinne att bygga vindkraft på Blacksås"

– Som vi har sagt förut bygger det på att vi med gemensamma krafter ska hjälpas åt så att det blir vindkraft. Blir det inte det så faller avtalet.

Så det där med att skapa utveckling och arbetstillfällen i bygden handlar för er markägare främst om vindkraft, och inte friluftslivet?

– Vi har vårt företag att sköta och Harsagården har sitt. Vi driver ett företag och vill tjäna pengar. Harsagården är en jättebra anläggning som drar in pengar till kommunen. Men det hindrar inte vindkraften. När det gäller vindkraft bryr vi oss verkligen om bygden.

Läs också: Flera frågetecken kring företag som vill bygga vindkraft i Harsa

Just nu har Krister Sand ett ettårigt avtal med Harsagården, men berättar att han har tillåtit skidåkning i markerna i många år innan dess.

– Jag har haft elljusspår på min mark.

Läs också: Många har yttrat sig om vindkraftsplanerna i Harsa: "Vi är faktiskt rejält skärrade"

Att det 20-åriga avtalet bara gäller om det byggs vindkraft har utelämnats det nya brevet från markägarna.

Lars Andersas äger mark på Bondarvsvallsberget och har undertecknat brevet. Han trodde att det 20-åriga avtalet betyder att Harsagården får tillgång till markerna i 20 år oavsett om det byggs vindkraft där eller inte, på villkor att Harsagården ställer sig positiv till vindkraftsansökan.

– Som jag har förstått det står det att om Harsagården bråkar så kan vi neka dem att åka skidor.

Läs också: Starka intressen påverkar politikernas vindkraftsbeslut: "Det är så mycket tyckande"

Men i själva verket är det så att hela avtalet faller om det inte blir vindkraft, vilket förbryllar Lars Andersas. Hans drivkraft bakom att skriva under det nya brevet är att människor i bygden inte ska tro att markägarna försöker förstöra för Harsagården.

– Det är många som blev oroliga över om vi försöker stoppa hela Harsa. Jag har aldrig haft något otalt med Harsagården. Vi har haft marken i släkten flera hundra år och det var vi som en gång började åka skidor där.

Läs också: Länsstyrelsen starkt kritisk mot vindkraftsplaner i Harsa

Det senaste brevet har även Harsagårdens ägare Jan-Åke och Anders Snar skrivit på efter ett möte med markägarna.

– Det är för att vi ska finna en väg ut ur den här situationen. Jag tror i grund och botten att vi måste kunna komma överens, säger Jan-Åke Snar.

Läs också: Harsagårdens ägare om vindkraftsplaner: "I slutändan ordnar det sig, hoppas jag"

Mer läsning

Annons