Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska pigga upp maten

/
  • Hur blir äldres matmiljö roligare? Det ska Ninja Revelj fundera på och komma med förslag kring. – Jag älskar färger och former, säger hon.

– Av alla upplevelser runt maten är smaken den som kommer sist, egentligen är miljön man äter den i, och sällskapet man har viktigare.

Annons

Det konstaterar Ninja Revelj från Ockelbo som under de kommande månaderna ska hitta sätt att piffa upp maten för äldre i Ljusdals kommun.

– Måltiden ska tilltala alla sinnen, säger Ninja Revelj som med ett förflutet bland annat som köksmästare på Wij trädgårdar, lärt sig uppskatta både kryddväxter och ätliga blommor.

Hon har redan besökt ett antal äldreboenden och särskilda boenden, och tycker att de boende verkar ha det jättebra i den här kommunen.

– Måltidsmiljöerna är oftast bra. Det är särskilt trevligt på de ställen där man kan duka i förväg, men det fungerar inte överallt.

Ett par besök till ska hon hinna med före jul. Under våren blir det sedan dags att sammanställa intrycken, och ta hänsyn till personalens önskemål, för att sedan komma med förslag på förbättringar.

Projektet för matglädje ska pågå hela första halvåret 2010 och finansieras med samma stimulansmedel från Socialstyrelsen som också bekostat bland annat kommunens demenssjuksköterska och den uppsökande verksamheten.

Mer läsning

Annons