Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon driver skogsröjarfirma

/
  • Jossan Juhlin nära till skogen på gården där hon bor. Hon tillbringar den mesta tiden i skog och mark tillsammans med hunden Gripen och hennes andra fem jakthundar.
  • Röjsågar ska underhållas och klingor bytas. Jossan Juhlin har mycket arbete kring den egna röjfirman.
  • John Thang John och Jossan Juhlin går igenom det område som ska röjas.
  • John Thang John och Jossan tillbringar dagarna i skogen.
  • Jossan Juhlin är enda kvinna som har egen skogsröjarfirma.
  • Jossan Juhlin har gjort sitt intresse till yrke.
  • Jossan Juhlin arbetar i skogen.

Hon röjer i hällande regn och när det drar upp till storm. De gånger det blåser använder hon vinden för att få ned de träd hon röjer.
Snön är det enda som sätter stopp för arbetet. Då styrketränar Jossan för att hålla krafterna kvar.

Annons

Vi hör röjsågen på långt håll. Ljudet viner i den stilla morgonluften. John Thang John röjer i skogen i Förnebo, utanför Nor. Med vana steg kliver Josefina Juhlin ut i den snåriga terrängen. Hon går igenom området med John på en karta.

Josefina Juhlin driver egen skogsröjarfirma, Busas Skogstjänster. Hon röjer i skogen runt Ljusdal och i regionen däromkring. John Thang John är en av hennes tre anställda.

Det är inte många som vet att hon heter Josefina. Alla kallar henne Jossan.

Läs mer: Nu är kvinnorna med i matchen

Hon har varit intresserad av skogen så länge hon kan minnas. Som liten vände hon upp och ned på varenda sten för att titta efter skalbaggar och kopparödlor.

Farsan jagade hare. Familjen hade alltid stövarhundar hemma. På gymnasiet sökte hon sig till Naturbruksgymnasium. Riktade först in sig på hästar. Hon har ridit sedan hon var sju. Efter ett tag sadlade hon om till skogsbruk. För fem år sedan drog hon i gång den egna skogsröjarfirman.

– Jag såg fler möjligheter med skogen än med hästar. Dessutom intresserar jag mig mer för vilda djur än tama, förklarar hon.

Jossan är i skogen också när hon är ledig. Hon är en hängiven jägare och har sex jakthundar. När jag ringer henne första gången är hon ute på älgjakt.

Läs också: Röjer med tradition

Jossan kör oss till hennes gård, där hon bor med sambon Mattias Lennartsson. Tre månader unge jämthunden Gripen hälsar ivrigt. Han heter Ackers Dyrgrip om man ska gå efter högtidliga titlar. Katten Oryx hoppar nedför farstutrappen för att säga hej.

Som egenföretagare röjer Jossan skog åt privata markägare och virkesuppköparen Veda och skogsägarföreningen Mellanskog.

Ett uppdrag var för en markägare från Yg. Hon skulle röja på hans marker i Härjedalen. Det var stenigt och brant. Då och då kom han ut för att inspektera. Han blev så nöjd att han genast gav henne fler uppdrag.

– Han tyckte att han fick mycket för pengarna. Att markägarna är nöjda är det bästa betyg jag kan få. Det är det och känslan att lyckas ge jobb åt anställda som driver mig.

Hon är den enda kvinna med skogsröjarföretag hon känner till. Fler och fler kvinnor kör timmer- och maskinbilar. Kvinnor kör mer försiktigt, förklarar hon. Kör inte sönder så mycket.

– Nuförtiden kvittar det om det är en kvinna eller man som kör, eftersom bilarna är byggda så att man inte behöver använda muskelkraft. Det ar annorlunda förr när man hade nordsvenskar, bodde i huggarkoja i skogen och arbetet var tungt och kallt.

Jossan röjer även själv. Det är viktigt att hålla sig i form för att orka. Jossan går mycket i skogen med sina hundar. När snön hindrar arbetet tränar hon på gym i Ljusdal.

– Det är viktigt att underhålla kroppen så att man undviker att skada sig när arbetet går i gång igen, sådant som att trampa snett i en hålighet eller bära fel för att man inte orkar. Man får avsätta tid till att träna. Har man tid att titta på TV, har man tid att träna.

Läs mer: Skog ska återplanteras

Uthållighet betyder mer än styrka. Det är ben och fötter som bär vikten. Man måste klara av oländig terräng, att röra sig i sankt och mjukt underlag.

– Man behöver inte vara stor och muskulös. Det viktiga är att orka i längden. Att man är seg. Lite som en maratonlöpare.

Man ska också vara driven och tåla alla väder. Jossan har varit med om att röja när det blåst upp till en sådan storm, att träden börjar flyga.

– Som skogsröjare får du göra vinden till din kompis. Har du vinden med dig i den riktning du jobbar, hjälper den.

Varje morgon när hon stigit upp och varje kväll innan hon lägger sig kollar hon hur vädret ska bli.

– Jag håller koll på vädret på samma sätt som en jordbrukare gör. Om det ska regna, vilken riktning vinden kommer att ligga. Jag anpassar jobbet efter vädret. Är det riktigt skitväder en vardag, flyttar jag arbetet till helgen i stället.

En gång drar ett oväder fram mitt i sommaren. Jossan står mitt ute i den 40 hektar stora terrängen en dag i juni, när det plötsligt smäller till. Himmeln blir mörk och det blåser upp. Börjar piska. Träden står hukade. En sekund senare börjar hagel smattra ned. Detta är en av de värsta hagelstormar Jossan har upplevt.

– Det riktigt smattrade mot hjälmen. Haglen var så stora att det gjorde ont. Jag fick stänga av sågen och krypa in i röjskogen tills det gick över. Efter den händelsen ser jag alltid till att ha koll på vädret.

Läs också: Erica Ling sköt sin första älg: "Det är en sådan kick"

Mer läsning

Annons