Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blir ny ordförande i omsorgsnämnden i Ljusdal

/
  • Yvonne Oscarsson (V) föreslås ta över som omsorgsnämndens ordförande efter avgående Helena Brink. Oscarsson är i dag vice kommunalråd i Ljusdal.
  • Sören Görgård (C), tidigare kommunalråd i Ljusdals kommun gör comeback i politiken. I slutet av januari väntas han kliva in som efterträder till Yvonne Oscarsson på posten som vice ordförande i kommunstyrelsen. Kommunens näst högsta politiska post.
  • I mitten av december meddelade Helena Brink (C) att hon skulle lämna ordförandeposten för omsorgsnämnden.

Yvonne Oscarsson, (V) föreslås bli ny ordförande i omsorgsnämnden i Ljusdals kommun.
Hon ska ersätta en centerpartist och ersätts av en annan.

Annons

Yvonne Oscarsson ser alltså ut att bli den som kommer efterträda Helena Brink (C) som ordförande för kommunens, ekonomiskt sett tyngsta nämnd; omsorgsnämnden.

Det var i mitten av december som Helena Brink (C) avgick som ordförande för omsorgsnämnden i Ljusdals kommun. Centerpartisten angav personliga skäl till sin avsägelse och har sedan dess även lämnat ytterligare uppdrag.

I ett pressmeddelande Moderaternas hemsida syns alla Vallianspartier – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet – samt stödpartiet Ljusdalsbygdens parti, stå bakom valet av Oscarsson som formellt kommer ske vid nästa kommunfullmäktige i slutet av januari.

Yvonne Oscarsson fick frågan i samband med att Helena Brink sa upp sitt ordförandeskap i mitten av december. Men det slutliga beslutet fattade hon först i mellandagarna, och det var inget självklart val.

– Nej, med tanke på att vi lämnar det näst högsta uppdraget i kommunen [första vice ordförande i kommunstyrelsen, reds. anm.]. Men jag bestämde mig efter samtal med Valliansen och inom Vänsterpartiet och vi tror det är den bästa lösningen nu, säger Yvonne Oscarsson.

Läs mer: Dystra prognoser för omsorgsnämnden - går mot rekordförlust

Hon är införstådd med att det är en tuff uppgift, omsorgsnämnden avslutade året med ett rekordunderskott. Men några politiska svar på vad som behöver göras för att vända trenden har Yvonne Oscarsson ännu inte.

– Jag är inte tillräckligt insatt för att kommentera vad jag tror behöver göras. Jag behöver sätta mig med nya chefen och ekonomerna och skapa en bild av vad som behöver göras, säger hon.

Någon tydlig vänsterprägel på omsorgsnämnden är emellertid inte att vänta. Förändringar som sker kommer vara personliga snarare än politiska.

– Ja, eftersom det inte är någon skillnad i politisk majoritet. Vi är fortfarande en del av en Valliansen, säger Yvonne Oscarsson.

Posten som första vice kommunalråd väntas övertas av ett nygammalt namn, Sören Görgård. Centerpartisten som så sent som förrförra mandatperioden var just kommunalråd när Centerpartiet och Socialdemokraterna satt vid makten väljer nu att göra en comeback efter att ha varit borta från politiken i drygt ett år.

"Jag ser med stor tillförsikt fram emot att arbeta aktivt politiskt igen", säger Sören Görgård i pressmeddelandet.

Helahälsingland.se söker Sören Görgård för en kommentar.

Mer läsning

Annons