Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon anställs av sin ersättare – nu berättar Marita Wikström om nya förtroendet

/

Marita Wikström är tillbaka i toppen inom omsorgsförvaltningen efter den tuffa hösten då hon genom en offentlig presskonferens avsattes som socialchef. Hon lämnade tjänsten i tårar.
– Man kan se det som en revansch, men jag väljer att se det som en nystart för mig. Jag är inte en människa som är långsur, säger hon.

Annons

Avsättningen av Marita Wikström som socialchef blev ifrågasatt från många håll. Efterspelet blev inte mycket bättre. Det tog månader innan Marita fick en ny placering inom omsorgsförvaltningen som hon kunde acceptera.

Se också: TV: Socialchefen i tårar: "Det är med sorg i hjärtat jag lämnar"

Hon har sedan i oktober varit enhetschef för gruppboendet Gullvivan.

Fyra månader senare känner hon att tiden på boendet har varit bra för henne, men som hon kände sig i oktober var det inte optimalt med en ny chefstjänst.

– Det framförde jag också, men det lyssnade man inte på då, säger Marita Wikström och fortsätter:

– Men jag blev oerhört väl mottagen av både personal, kunder och deras anhöriga. Nu, efter fyra månader, känner jag mig lugn och trygg och det känns bra.

Nu får hon ett nytt uppdrag inom omsorgsförvaltningen. Hon blir utvecklingschef.

Hon beklagar att Gullvivans personal åter igen måste byta chef, då de redan har drabbats av många chefsbyten, men hon ser sitt nya uppdrag som både utmanande och roligt och hon är glad över det förtroende det innebär att erbjudas denna nya tjänst.

– Det känns hedrande, säger hon.

Marita Wikström tyckte att det kändes självklart att tacka ja.

– Det känns spännande och just det här att han (socialchef Mikael Björk) säger att han gärna vill ha min erfarenhet inom förvaltningen. Jag hoppas verkligen att jag kan leva upp till tjänsten och att vi kan utveckla verksamheten och bedriva kvalitetsfrågor på ett bra sätt. Det är någonting som är jätteviktigt. Samtidigt som man måste effektivisera och göra förändringar i verksamheten måste man fortfarande utveckla och hålla en god kvalitet.

Du har jobbat under många år inom omsorgen, finns det något område som du redan nu känner att du behöver ta tag i, i och med din nya tjänst?

– Ja, det finns jättemycket som vi behöver ta tag i, bland annat det som man redan jobbar väldigt mycket med och det är våra sjukskrivningstal och att trygga personalen.

Nu får du en ny topplacering inom förvaltningen, känns det som att du får revansch?

– Jag är ingen människa som är långsur och vill fastna i gamla oförätter. Jag vill alltid gå vidare och jag vill definitivt inte bli bitter. Men det som känns skönt är att nu kommer jag tillbaka och både jag och kommunledningen har skaffat oss en erfarenhet ur detta. Även om jag tycker att det för min del blev ganska dyrköpt. Men jag har ju sett på fullmäktige att kommunalrådet har lovat att aldrig mer göra ett avslut så som man gjorde med mig, och det känns jättebra. Att på det här viset hanterar vi inte personal.

Hur känns det att jobba med Mikael Björk och hur ser du på honom som socialchef?

– Där kan jag slå mig lite för bröstet och säga att det var ju jag som anställde honom. Jag såg hans kapacitet och anställde honom som biträdande omsorgschef i fjol. Så det känns jättebra, jag tror att vi kommer kunna samarbeta på ett mycket bra sätt. Jag känner också, efter vad jag förstår, att det var en enig ledningsgrupp och ett enigt fack som tyckte att jag skulle ha det här jobbet och då känns det bra att komma tillbaka.

Se även: TV: Så svarar ledningen efter socialchefens avsked

Mer läsning

Annons