Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre kraftverk kan bli hot mot världsarv – kritiseras av länsmuseet

/
  • Frågan om ändring av vindkraftverk i Tandsjö tas upp i Samhällsutvecklingsutskottet den 18 augusti och ett beslut fattas den tredje september i kommunstyrelsen.

2012 bestämdes att en vindkraftpark ska byggas i Tandsjö, väster om Ljusdal. Nu vill vindkraftbolaget höja maxgränsen, något som Länsmuseet Gävleborg ställer sig kritiska till. Anledningen är hälsingegården i Fågelsjö.

Annons

Vindkraftbolaget Wpd scandinavia fick i maj 2012 tillstånd att bygga en vindkraftpark med tolv kraftverk, med en maxhöjd på 180 meter i Tandsjö, väster om Ljusdal. Bygget har ännu inte påbörjats eftersom en ny elanslutning till stamnätet krävs i området och nu vill bolaget höja maxgränsen från 180 meter till 210 meter.

– Tekniken har gått framåt och med den här ökningen kan vi producera mer energi, säger Angelica Widing, som sitter i projektledningen på Wpd scandinavia.

Med anledning av detta har Länsmuseet Gävleborg skrivit till kraftbolaget och gett sin syn på saken.

– Om det blir en höjning finns det en risk att det påverkar upplevelsen och helhetsmiljön på gården, säger Daniel Olsson, byggnadsantikvarie på Länsmuseet Gävleborg.

Gården han syftar på är Fågelsjö gammelgård, även kallad Bortom Åa, som är en av sju hälsingegårdar som finns på Unesco's världsarvslista.

De skriver bland annat att "genom världsarvsutnämningen av hälsingegårdarna som världsarv har Sverige som nation tagit på sig att skydda och bevara dessa miljöer för all framtid. Och alla beröra myndigheter måste ta dessa frågor på allvar".

Unesco har rekommenderat Sverige att uppmärksamma frågan om vindkraftsetablering i nära anslutning till världsarvgårdarna. Skulle Unesco bedöma att upplevelsen av någon av gårdarna har förändrats finns risken att det kan hota världsarvet status och där de sju gårdarna bara utgör ett enda världsarv. Daniel Olsson tycker därför att detta måste väga tungt i en kommande bedömning.

– Jag tycker att det är bra med långsiktigt miljötänk, som vindkraft men det gäller att hitta platser där det inte finns risk att de syns från gården och där de inte gör stor negativ påverkan, säger han.

Samhällsutvecklingsförvaltningen i Ljusdals kommun är på samma linje och ställer sig negativ till ändringsansökan efter en kulturmiljöanalys som gjorts.

Den säger att "den föreslagna höjningen medför att synbarheten av verken, sett från Fågelsjö gammelgård, ökar något jämfört med nuvarande förutsättningar".

Angelica Widing håller inte med om att vindkraften kommer att påverka omgivningen negativt.

– De kommer att stå nio, tio kilometer därifrån och redan innan har vi gjort bedömningen att de inte har någon negativ påverkan. Vi har dessutom genomfört ytterligare utredning nu angående påverkan på världsarvet, och de blir inte synliga från gården, bara från sjön, säger hon.

Kan du förstå deras oro?

– Jag tycker att de tar i för hårt, att oron inte är befogad i detta fall, säger Angelica Widing.

Bolaget ska lämna in ändringstillståndet inom några veckor till länsstyrelsen och det kan ta sex månader innan ett beslut fattas.

I dag kommer samhällsutvecklingsutskottet i Ljusdals kommun att ta upp frågan innan ärendet skickas vidare för beslut i kommunstyrelsen och fullmäktige.

Mer läsning

Annons