Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att ställa om

/

Revolution för naturens skull. Revolution för nästa generations skull. Framtidsveckan i Ljusdal förmedlar ett tydligt budskap: det är dags att göra något!

Annons

– Vi valde att koncentrera årets aktiviteter till en helg, jämfört med förra året när allt var utspritt över hela veckan, säger Thomas Skogstjärn som i och med sin roll i Omställning Sverige är en av arrangörerna.

– Det handlar mest om att vi vill prova ett nytt sätt att framställa arrangemanget på. Nu blir det lite mer marknad och familjetjosan, fortsätter Thomas.

Besökarskaran var under fredagen liten. På plats fanns främst föreläsare och lokala politiker för att delta i spontan debatt och undervisning.

László Gönczi som i vanliga fall representerar Miljöpartiet föreläste under dagen i egenskap av kärnfysiker på uppdrag av Nydanarna. Han föredrog om kärnkraftens svagheter och att vi i Sverige inte bör känna större tilltro till våra kärnkraftsgeneratorer, eller vattenkokare som Gönczi väljer att kalla dem, än de i det krisdrabbade Japan.

– Sju av våra tio generatorer är av samma typ som de i Fukushima, upplyste herr Gönczi om.

– Omställningen måste börja i huvudet, proklamerade Stig Persson som med ord och inga visor förkunnade att jorden är vår att bruka och att vi så bör göra.

– Och varför ska vi äta morötter från Skåne när vi enligt validerad forskning odlar bättre? undrade Stig Persson.

Vetskapen om att en radikal omställning i vårt levnadssätt krävs växer för var dag. Känslan av att människan förtvivlat skjuter problemen framför sig är påtaglig. Framtidsveckan erbjuder ett alternativt tillvägagångssätt för att jorden och människan ska fungera tillsammans i harmoni.

Mer läsning

Annons