Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpen kommer – om någon är hemma

/
  • Det går fem mil europaväg genom Ljusdals kommun. Hastighetsbegränsningen är 90 km/tim.

Om räddningsvärnet i Tandsjöborg är hemma kommer den första hjälpen snabbt. Annars blir det lång väntan vid olyckor längs E45 i de västligaste delarna av Ljusdals kommun.

Annons

Det går närmare fem mil europaväg genom Ljusdals kommun. Men för att vara en europaväg så finns hjälpen inte särskilt nära då något händer.

Längs E45 genom kommunen består den totala insatsstyrkan i form av räddningstjänst, ambulans och polis av räddningsvärnet i Tandsjöborg. Där finns sex frivilliga som är beredda att rycka ut. Men ingen av dem har beredskap så det vill till att någon är hemma.

Åkaren i byn kan vara i närheten, jobbet åt hemtjänsten i Los är en bit hemifrån medan övriga medlemmar i värnet ligger ute på jobb på veckorna och är hemma under helgen.

– Jag jobbar på järnvägen och är ute på sommarhalvåret. Vintertid är jag oftast hemma, säger Kenneth Zetterlund i räddningsvärnet.

Det här är givetvis ett problem för räddningstjänsten.

– Vi har sju mil till Färila, som är närmaste deltidskår med beredskap. Helst skulle vi se en lösning med beredskap för två man på samma sätt som i Ramsjö, säger Peter Nystedt, tillförordnad räddningschef i Ljusdal.

Men för räddningstjänsten finns egentligen inga kommungränser. Här finns avtal kårerna emellan. Det betyder att det larmas även på räddningstjänsten i Sveg eller Orsa då något händer längs E45 inom Ljusdals kommun.

Vid ambulansutryckningar finns det en ambulans stationerad vid Furugården i Los, men endast dagtid. Övriga tider på dygnet finns ambulansen i Ljusdal. Även här finns avtal med gränsande landsting så det kan komma en ambulans från Sveg eller från Mora.

Dessutom finns då ambulanshelikoptern i Östersund som kan rycka ut om den är ledig och om vädersituationen så tillåter.

Polisen har inte samarbete på samma sätt. Här är det polisen från Ljusdal som i normalfallet rycker ut då det händer något längs E45. Det har också hänt att patrull från Hudiksvall fått rycka ut till finnmarken.

Mer läsning

Annons