Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historia bevaras i neon

/

Somliga skyltar är från 1930-talet men det var på 50-talet som neonskylten hade sin storhetstid. De fungerar ännu och lyser upp fastigheterna i cetnrala Ljusdal.

Annons

På många orter försvinner neonskyltarna undan för undan. Företagen finns kvar men de klassiska skyltarna byts ut mot modernare snitt.

Så icke i Ljusdal. Här finns skyltarna kvar så länge firman lever. I vissa fall mycket längre än så. Ett exempel är skylten med Ljusdals Tryck AB på Hantverkshusets tak. Tryckeriet är nedlagt men skylten finns kvar. Då fastighetsägaren vill plocka ner skylten sa länsmuseet ifrån. Den sortens kulturhistoria skulle leva vidare.

Neonskylten är gammal, den är klassisk och den är historia. Den ska få leva vidare så länge det bara går. Därför är den skyddad.

Alla äldre minns förstås Signeuls skyltar på det som senare kom att kallas JC-huset och som nu inrymmer Victors och Christina & Co. Den lyste inte bara upp företagsnamnet. Här fanns också verktygen som lyste så vackert.

Skyltarna fick hänga med till gamla bryggeriet men nu finns inte längre Signeuls kvar som företagsnamn. Inte heller skyltarna.

De flesta kvarvarande neonskyltar i Ljusdal finns längs Norra Järnvägsgatan, som faktiskt är riktigt neontät.

Mer läsning

Annons