Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hetaste frågorna på kommunfullmäktige i Ljusdal

/
  • På kommunfullmäktige föreslog Laszlo Gönczi (MP) att den pressade omsorgsnämnden skulle få ett tillskott på 15 miljoner kronor, men det röstades ner.

På kommunfullmäktige föreslog Laszlo Gönczi (MP) att den pressade omsorgsnämnden skulle få ett tillskott på 15 miljoner kronor, men det röstades ner.

Annons

Lotta Persson från Lotta-Boden och Marie Lodsted från Föne Ostkakeri hyllades inledningsvis för sina guldmedaljer i SM i mathantverk av Björn Brink (C), kommunfullmäktiges ordförande, på mötet i Folkparksrestaurangen under måndagskvällen.

Delårsrapporten för Ljusdal från 2015-08-31 som majoriteten på kommunfullmäktige i Ljusdal var för gick igenom sedan. Laszlos Gönczis (MP) förslag på att den förlusttyngda omsorgsnämnden skulle få ett tillskott på 15 miljoner fick tummen ner.

– Ska det bli nollresultat för nämnden skulle det bli allvarliga följder för verksamheten, sa Laszlo Gönczi (MP), ledamot i omsorgsnämnden.

Lars Molin (M), kommunalråd, svarade.

– Vi vet inte var vi hamnar i slutet av december. Vi följer vad omsorgsnämnden gör. Vi har dialog med omsorgsnämnden och de ska följa sina budgetramar, säger Lars Molin.

Läs mer: Så ska underskottet minska

Läs mer: Minus 28 miljoner på sju månader

Prognosen för 2015 är 6,7 miljoner för kommunen, lyfte ekonomichef Nicklas Bremefors fram. Nämnderna väntas gå 24,7 miljoner back. Ljusdalshem bidrar med 13 miljoner och en återbetalning från AFA Försäkring ger 9,8 miljoner.

Ljusdalshem ska ge utdelning på 3,454 miljoner kronor till kommunen. Ljusdalshem ska återbetala aktieägartillskott på 9,6 miljoner till kommunen, bestämde även politikerna, som var överens.

Läs mer: Hyresgästföreningen kritiserar att Ljusdalshem vinster ska investeras

Läs mer: Vår livechatt från kommunfullmäktige

Yttrande om utredningen "En kommunallag för framtiden" från regeringen diskuterades länge. Laszlo Gönczi (MP) argumenterade mot försök med majoritetsstyre, men hans invändningar röstades ner och kommunstyrelsens förslag gick igenom.

Läs mer: Försöksverksamhet med majoritetsstyre

Det beslutades om detaljplan för Öje 28:1 i Järvsö och den gick igenom, enligt kommunstyrelsens förslag. MP hade stor diskussion om planen i söndags. Laszlos Gönczis (MP):

– Vi är inte emot nu. Det byggs på jordbruksmark och det är känsligt. Men det är samtidigt viktigt att det byggs nya bostäder.

Bostäder, kontor eller affärer kan det bli på området.

Mer läsning

Annons