Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het diskussion om vd-pension

När årsredovisningen för kommunägda Ljusdal Energiföretag AB togs upp i kommunstyrelsen handlade diskussionen mer om vd:s pension än det ekonomiska resultatet.

Annons

Ljusdal Energiföretag visade i fjol upp en vinst på 8,4 miljoner kronor efter att ha omsatt 109,4 kronor. Det var tio miljoner mer i omsättning och ett drygt nio miljoner bättre resultat än under förluståret 2008.

Det blev dock betydligt mindre samtal kring resultatet än de stora pensionskostnader som Ljusdal Energiföretag har haft för sin avgående vd Nils Ternow från 2005 och framåt, något som tidningen skrev om dagen före sammanträdet.

Pensionsavsättningarna kulminerade i fjol med drygt 1,4 miljoner trots att lönen och styrelsens arvode stannade på 962 000 kronor.

Harald Noréus (FP) undrade hur detta är möjligt och Bengt Larsson (C) frågade efter en policy från ägaren kommunens sida.

– Det här är inget nytt. Avtalet med vd skrevs 2003 och pensionsavsättningarna har funnits med i varje årsredovisning från bolaget. Det var bolagets styrelses sak att se till att det blev riktigt, sa kommunalrådet Marit Holmstrand (S) som dock manade till försiktighet i framtiden.

Mer läsning

Annons