Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennan snart på kort

/
  • Nicklas Andersson och Patrik Thor åker i lodräta och vågräta linjer över sjön. Resten av arbetet står datorn och ekolodet för.

Nu kartläggs åter djup och grund i sjön Hennan. Mätningarna pågår för fullt och ska resultera i en djupkarta som förhoppningsvis ska locka turister till sjön.

Annons

Nicklas Andersson har ägnat fem veckor åt att kartlägga djupen i sjön Hennan. Till sin hjälp har han sommarjobbare som arbetar tre veckor i taget.

Det djupaste stället Nicklas Andersson hittills har hittat var 53 meter.

– Men det sägs att det är hundra meter djupt på sina ställen, säger han.

Annat som sagts om sjön Hennan är att det ska ligga tyska pansarvagnar på botten, men om så är fallet lär vara höljt i dunkel även efter karteringen. Något som däremot kommer att synas på sjökortet är var någonstans åsen som sträcker sig genom mitten av hela sjön går.

Nu återstår bara ungefär en fjärdedel av sjön att kartlägga och om allt går som det ska är arbetet klart inom ett par månader. I slutet av oktober ska det redovisas för Leader, som har gått in med pengar i projektet. Bengt Agnér från Ljusdals orienteringsklubb hjälper till att bearbeta de data som samlas in.

– Tanken är att vi ska sälja sjökort till turister och vidareutveckla turismen kring sjön. Vi behöver satsa på sådant som kan leda till arbetstillfällen, säger Christer Esbjörnsson från Ramsjö byaråd som ligger bakom karteringen.

Mer läsning

Annons