Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmet farligast för äldre

/
  • Stig Persson demonstrerar den underbyxa som boende på Backsippan erbjuds för att lindra stötar mot höften vid fall. Lea Lindkvist från Backsippan ser på.
  • Kjell Inge Wennberg från räddningstjänsten ledde övningarna med att släcka brand med pulversläckare för dem som ville prova.
  • På förvaltningshusets innertorg fanns utställningar med olika hjälpmedel för äldre för att förhindra olyckor.

Vanligaste orsaken till brand i hemmet är att man har glömt något på spisen. Det är ofta äldre som omkommer i bränder. Men den vanligaste olycksorsaken bland äldre är fall. Vart femte fall leder till en fraktur.

Annons

Hur man får ett brandsäkert hem och hur man förebygger fallolyckor var därför stora ämnen på den kampanjdag som Ljusdals kommun arrangerade under internationella äldredagen på fredagen.

Platsen var förvaltningshuset i Ljusdal där det fanns utställningar av olika slag och där bland andra räddningstjänsten och äldreomsorgen medverkade.

Vanligaste brandorsaken i hemmet är att man har glömt något på spisen, berättade Olle Björk från räddningstjänsten.

En annan vanlig orsak till bränder är vitvaror som kyl, frys, disk- och tvättmaskiner och torktumlare.

Kommunens äldreomsorg bedriver uppsökande verksamhet hos alla som har fyllt 75 år. De går då igenom hur man kan förebygga fallskador i hemmet och om den boende behöver hjälp med olika saker.

Riskfaktorer i ett hem är bland annat lösa mattor och sladdar.

På äldreboendet Backsippan har de genomfört ett fallskadeprojekt som lett till att de kontinuerligt jobbar med att förebygga och minska fallskador.

Mer läsning

Annons