Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem för flyktingbarnkan ge tiotalet jobb

Omsorgsnämnden vill att det öppnar ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Ljusdal. Men politikerna är oeniga om det ska ske i kommunal eller privat regi.

Annons

Under torsdagens möte med omsorgsnämnden fick majoriteten med S, SRD och V med röstsiffrorna 6-5 igenom att det i skrivelsen till kommunstyrelsen ska stå att verksamheten föreslås drivas av kommunen och organisatoriskt tillhöra flyktingenheten på omsorgsförvaltningen.

Nydanarna med M, C, FP och MP ville stryka den punkten i beslutet och bara föreslå kommunstyrelsen att besluta om ett boende som kommunen måste göra oavsett driftform.

– Vi vill inte redan nu låsa oss för kommunal drift utan ha en diskussion i partierna om det kanske är bättre att upphandla, sa Maud Jonsson (FP).

Kenneth Forssell (V) har utrett ett eventuellt boende och omsorgsnämnden vill följa hans rekommendation att inrätta ett boende med åtta platser centralt i Ljusdal vilket innebär att uppemot tolv barn per år kan tas emot.

För detta krävs omkring elva tjänster plus förstärkning på utredningssidan på omsorgsförvaltningens individ- och familjeomsorg.

Det är staten som betalar för verksamheten och Kenneth Forssell tror att kommunen inte behöver bidra med pengar, möjligen något i inledningsfasen.

– Målsättningen är att starta i höst men det kan bli lite kort om tid. Så det kanske blir omkring årsskiftet 2012-2013, sa kommunens socialchef Marita Wikström.

Mer läsning

Annons