Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HBT-personer vågar inte komma ut

/

Allt för många homo-, bi- och transpersoner i kommunen vågar inte vara öppna med sin sexuella läggning av rädsla för att bli utstötta. Nu efterlyser det moderata oppositionsrådet Lars Molin en tydlig diskrimineringsplan.

Annons

– Vi har ingen direkt plan för HBT-frågor, men däremot har vi program för integration, invandring, kvinnojouren och liknande. HBT-frågan borde också komma upp på agendan. Vår kommun borde ha en tydlig diskrimineringsplan, säger han.

När Lars Molin flyttade med sin partner till Ljusdal var han redan öppen med sin sexuella läggning. Men långt ifrån alla vågar ta steget att komma ut som homo-, bi- eller transexuell, speciellt på en liten ort.

– Jag personlighen upplever inga som helst problem, däremot får jag via bekanta en uppfattning att det finns väldigt många som lever ett dubbelliv här uppe. De är rädda för att komma ut, vilket är jättesynd, säger Lars Molin.

Enligt RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) lever mellan fem och tio procent med homosexuella känslor som man inte vågar uttrycka av rädsla för diskriminering. I Ljusdals kommun skulle det röra sig om cirka 1 400 personer. Argumentet att det inte finns några HBT-personer i Ljusdal och därmed inget problem visar endast på okunskap, menar Lars Molin.

– Rent logiskt, skulle alla homosexuella ha flyttat till Stockholm då? Självklart är det inte så. Att säga att vi inte har det problemet här uppe är bara ett tecken på att vi inte belyser de här frågorna.

Även kommunalrådet Roland Bäckman (S) är öppen för ett förtydligande av en diskrimineringspolicy.

– Om vi inte har någon sådan så borde vi naturligtvis ha det, säger han.

Mer läsning

Annons