Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bygger polarna en cykelpark

/
  • Emil Wallin, Noel Westerlund, Mille Andersson och William Olsson fanns på plats i lördags morse för att sätta det första spadtaget i en ny cykelpark.
  • Liam Flygerfeld, Mille Andersson, Emuil Wallin, Oliver Skogslund, Charlie Skogslund, Noel Westerlund och William Olsson bevisar att allt är möjligt. För att förverkliga sin dröm om en egen cykelpark gick de helt enkelt upp till kommunen och bad om hjälp.
  • William Olsson tillbringar all ledig tid på sin cykel. Gärna på ett hjul.
  • Emil Wallin cyklade till grävplatsen med spade över axeln.

Redan kvart i åtta på lördagsmorgonen fanns William, Noel och Mille och deras kompisar på plats för att börja gräva en ny cykelpark i Ljusdal.
De lät sig inte stoppas av att regnet öste ned.

Annons

Det var William Olsson, Noel Westerlund, Mille Andersson och Kalle Carlsson som häromveckan uppvaktade kommunens politiker med en önskan om att få en cykelpark i köpingen.

– Vi gick till kommunhuset och frågade, berättar William Olsson.

Killarna i cykelgänget är mellan tio och tretton år och går på Stenhamreskolan. De bor i området kring Slotte, berättar de. Killarna har med sig sina cyklar överallt. Varje ledig stund tillbringar de på två hjul. En hopp- och dirttrackbana har funnits på önskelistan länge.

– Som det varit nu finns det cykelparker i Delsbo, Färila och Hudik, men vi har inte möjlighet att åka dit, förklarar de.

Killar har med sig spadar och krattor. De har med sig ritningar som de själva har ritat på hur cykelbanan ska se ut. Niclas Persson, från entreprenadsfirman Niclas Persson Entreprenad, gräver på den utsedda platsen, öster om beachvolleyplanerna på Östernäs med en stor orangefärgad grävskopa.

Det är lite kallt. Ungdomarna låter sig inte det störas. Tar ett par värmande rörelser med armar och ben när kylan tränger på. Emil Wallin äter några tuggor ur en matlåda han förberett dagen innan.

– Vi ställde väckarklockan för att vara säkra på att vi inte skulle bli sena. Jag sov över hos William och så cyklade vi hit tillsammans, berättar han.

– Titta, nu gör Pontus en 360, berättar de och pekar på Pontus Bergqvist som gör ett vågat hopp uppe i luften. De förklarar:

– En 360 är när man hoppar upp i luften med cykeln och snurrar ett helt varv. En 180 är när man gör samma sak fast ett halvt varv i stället.

– Jag har alltid cyklat på bakhjulet men detta tar runt tre år att lära sig, berättar Pontus Bergqvist efteråt.

Grävarbetet lockar nyfikna blickar. Några Ljusdalsbor har tagit sig hit för att titta.

– Tänk, vad fantastiskt. Detta visar ju verkligen att allt är möjligt i Ljusdal, utbrister någon spontant.

Niclas Persson ser grävjobbet som ett hedersuppdrag. Han känner killarna sedan innan och utför arbetet gratis. Torbjörn Josefsson från Ljusdals Väg och Schakt, bistod med traktor och Sigurd Sand och Ljusdal kommun med varsin lastbil som körde fyllning.

Niclas Persson lovordar cykelkillarnas drivkraft.

– Självklart vill jag hjälpa. Detta är ju ett helt otroligt initiativ av killarna. Så här unga arbetsledare har jag aldrig haft förut, säger Niclas Persson.

Mer läsning

Annons